Anastasiades informisao Tuska o bušenju od strane Turske

Anastasiades informisao Tuska o bušenju od strane Turske

Predsednik Tusk je ponovio da EU stoji u punoj solidarnosti sa Kiprom

Piše Michalis Michael

Predsednik Saveta Evrope, Donald Tusk, sastao se u Briselu sa predsednikom Republike Kipar Nicosom Anastasiadesom. Prema rečima predsednika Tuska na Tvitteru, tokom njihovog sastanka, Anastasiades ga je informisao o razvoju događaja u vezi sa bušenjima koja provodi Turska.

Prema rečima portparola kiparske vlade, Prodromosa Prodromua, predsednik Anastasiades je “obavestio Donalda Tuska o kontinuiranom nezakonitom mešanju Turske, a usklađene su i budući razgovori o tom pitanju tokom sednice u junu.”

Predsednik Tusk je ponovio da se EU solidariše sa Kiprom. I predsednik Anastasiades i gospodin Tusk će prvo ići na samit EPP-a, pre neformalne večere 28 šefova država i vlada u 18:00 po lokalnom vremenu.

Koji su sledeći koraci?

Usred kampanje, dokazano je da je pitanje turske invazije na kiparsku EEZ jedno od glavnih pitanja koja se tiču i kiparskog društva i političke scene zemlje, kao što je očigledno iz argumenata obe strane.

Iz Demokratskog skupa, postavljeno je pitanje o tome gde bi zemlja bila danas da nije članica EU, dok je opozicija naglasila da vlada nije adekvatno osigurala interese Republike Kipar.

U prvom planu, Nikozija nastavlja da se drži politike opuštanja, sa ciljem da sa akcijama koje se planiraju uglavnom u pozadini, krene napred kada dođe vreme za to. Glavno pitanje odnosi se na tužbe protiv članova posade brodova koji prate turske brodove za bušenje. Diplomatski izvori ovo dodaju jedinstvenom nizu ideja koje se razmatraju, a navodno će uspešno rešavanje ovog pitanja stvoriti pozitivan efekat za Republiku Kipar. U isto vreme, međutim, smatra se da će kiparska diplomatija imati koristi od odluka EU, za koje se očekuje da će biti usvojene na junskom samitu.

Ovaj put saradnje sa EU, započeo je sastankom Anastasiades-Tusk, ali i svim onim što je rekao predsednik Komteta SAD za spoljne poslove, Eliota Engela, članovima kiparske vlade, kada su se sastali u Nikoziji.

Sastanak je održan pre nekoliko dana, a Nikozija se nada jačem angažmanu američke diplomatije u regiji.

Međutim, ne Kipru su zabeležene nove reakcije AKEL-a. “Izjave predsednika Komteta SAD za spoljne poslove Engela razotkrile su namere SAD u regionu, što se vidi i po izjavama sa jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Republike. Cilj SAD u regionu, kako je navedeno, je da se pozabave zlonamernim mahinacijama Rusije. On je čak povezao to pitanje sa potragom za prijateljima, koji sa nama dijele iste temeljne vrednosti, što se odnose na Kipar i Izrael. Za turske operacije u istočnom Mediteranu, uprkos tome što mu je to pitanje postavljeno, on nije rekao ni reči. Njegova tišina je zaglušujuća. Vlada mora konačno dati ubedljive odgovore.” Ovo je portparol AKEL-a Stefanos Stefanou izjavio u utorak.