Anastasiades: Izazovi stalno dolaze jedan za drugim

Anastasiades: Izazovi stalno dolaze jedan za drugim

Izjave grčkog ministra spoljnih poslova Nicosa Dendiasa

Autor: Michalis Michael

Izazovi stalno dolaze jedan za drugim, rekao je juče predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, pozivajući se na nezakonite radnje Turske protiv Republike Kipar, dok istovremeno uverava da će raditi u najboljem interesu države.

Govoreći na događaju koji je u Njujorku organizovala Federacija kiparskih organizacija Amerike u njegovu čast, predsednik Republike je rekao da je „ovo sedma godina da sam prisustvovao sastanku Grka, bilo da dolaze iz Grčke ili dolaze sa Kipra, koji su su udružili  snage da na najbolji mogući način služe interesima matične zemlje i zemlje koja vas velikodušno ugošćuje; svojim prisustvom i kreativnošću ste zaista doprineli da ovaj veliki narod ostane velik “.

Ono što očekujemo i tražimo, nastavio je, nije ništa više i ništa manje nego ono što naši sunarodnici uživaju u zemljama članicama EU. A ljudska prava ne tražimo samo za kiparse Grke, već i za kiparske Turke. Ono što konačno želimo je mir, stabilnost, pravda. Ono što želimo je da stvorimo državu koja je zaista nezavisna, daleko od garantora ili okupacione vojske, da stvorimo one uslove koji će nam konačno omogućiti da mirno živimo u zemlji koja je 45 godina patila od neprihvatljive, varvarske invazije, kojoj je raseljena trećina građana, držeći pod okupacijom jednu trećinu naših dobara, koja je zarobila kiparske Turke ili ih pretvorila u manjinu.

Ono što pokušavamo da uradimo da se konačno oslobodimo je deblokiranje od strane bulimije nekih koji, čak i sada kada pokušavamo da stvorimo uslove koji će konačno dozvoliti da nada oživi, intervenišu kršeći suverena prava Republike Kipar u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, intervenišu preteći da će se naseliti Famagustu, zanemaruju rezolucije UN-a, krše svako pravilo dok govorimo u vezi sa statusom “mrtve zone”. Stalno jedan izazov nasleđuje drugi.

Drugim rečima, gospodin Erdogan je u UN-u govorio i rekao da je nepredvidiv stav kiparskih Grka doveo do duge, nestabilne situacije na Kipru. A neko se pita da li su ti koji ne žele rešenje isti oni koji žive 45 godina daleko od svojih imanja, svojih domova, oni koji se još vode kao nestali, oni koji bi na svaki način želeli da stvore uslove za miran suživot sa svojim bližnjima.

Ovo nije borba samo Republike Kipar, već i Grčke Republike. Ono što nas ojačava je bliska saradnja sa grčkim vladama. I drago mi je što mogu reći da s Vladom Kyriakosa Mitsotakisa imamo odličnu, besprekornu saradnju koja nas jača. Napori su bili zajednički i cilj naših kontakata, sa nizom zemalja i sa generalnim sekretarom UN, bio je isti.

Dendias: Naš cilj je rešenje koje će osigurati povlačenje svih turskih okupacionih trupa

Događaju je prisustvovao i grčki ministar spoljnih poslova Nicos Dendias, koji je u svom obraćanju između ostalog izjavio da „želim da vam iz srca pružim uverenja da će Grčka nastaviti, u potpunoj koordinaciji sa Republikom Kipar, da se trudi da zaustavi ilegalnu tursku okupaciju ostrva.

Prioritet Mitsotakisove administracije , kao i helenizma u celini, ostaje postizanje obostrano prihvatljivog, pravednog, održivog rešenja kiparskog problema, zasnovanog na odlukama Saveta bezbednosti UN-a i u skladu sa pravnom tekovinom EU, principima i vrijednostima. Naš cilj je rešenje koje će osigurati povlačenje svih turskih okupacionih trupa, rešenje koje će obezbediti oslobađanje od anahronog i neodrživog, kako je sam Generalni sekretar UN rekao, sistema garancija i invazivnih prava 60-ih.

Najbrži mogući nastavak i uspešan završetak pregovora koje vode UN jedan je od glavnih prioriteta naše Vlade. Ovo je poruka Kyriakosa Mitsotakisa svim našim sagovornicima u Njujorku, na svim našim sastancima na marginama Generalne skupštine“./ ibna