Anastasiades izrazio zadovoljstvo usvajanjem zaključaka EU o Turskoj

Anastasiades izrazio zadovoljstvo usvajanjem zaključaka EU o Turskoj

Specifične ciljane mere protiv pojedinaca i kompanija će biti primenjene prvi put

Autor: Michalis Michael

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, pozdravio je izraženu solidarnost evropskih partnera i usvajanje zaključaka Evropskog saveta i Saveta za spoljnu politiku o ciljanim merama zbog ilegalnih bušenja koja provodi Turska u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra. Na tematskom sastanku Evropskog saveta, predsednik Kipra je rekao da je ovo razvoj diplomatske borbe protiv turskih provokacija.

“Na jučerašnjem sastanku Evropskog saveta imali smo široku diskusiju o situaciji sa provokativnim akcijama Turske kako u vezi sa ilegalnim bušenjima u kiparskoj EEZ, tako i u vezi s invazijom na Siriju,” rekao je Anastasiades.

“Imao sam priliku da iscrpno obavestim šta Turska radi na štetu Kipra, kako bušenjima u EEZ tako i pretnjama naseljavanja Famaguste, ili narušavanja tampon zone. Kao rezultat ove informacije i solidarnosti koja je jedinstveno izražena od strane svih učesnika, uspeli smo da se zaključci o Turskoj usvoje onako kako je zaključeno na Savetu ministara spoljnih poslova. Kao rezultat, zaključci o FAC su usvojeni, čime se osuđuje kontinuirano kršenje suverenih prava Republike Kipar, solidarnost sa Kiprom je ponovo afirmisana ali i možda još važnije je to što će po prvi put biti primenjene ciljane mere protiv pojedinaca i korporacija,” istakao je Anastasiades.

“Ono što nas raduje je jednoglasna podrška naših partnera te izražena solidarnost kao rezultat šire političke zone,” zakjučio je on./ibna