Anastasiades kaže da je spreman za neformalni sastanak na kojem bi se utvrdili principi za kreativni dijalog

Anastasiades kaže da je spreman za neformalni sastanak na kojem bi se utvrdili principi za kreativni dijalog

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades ponovio je svoju odlučnost i spremnost da učestvuje u neformalnom sastanku na kojem bi se dogovorili principi za kreativni dijalog oko kiparskog pitanja.

U razgovoru sa novinarima, tokom ceremonije dodele nagrada InBusiness, na pitanje vezano za njegov raniji telefonski razgovor sa specijalnom savetnicom generalnog sekretara UN Jane Holl Lute, predsednik je odgovorio da je razgovarao sa gospođicom Lute a “pre svega smo razmenjivali mišljenja i želje, ali i mišljenja o trenutnom stanju kiparskog pitanja.

Ponovio sam joj odlučnost i spremnost da učestvujem na neformalnom sastanku kad god da ga Generalni sekretar UN-a sazove, kako bi se postavili uslovi za kreativni dijalog, a istovremeno nisam propustio da istaknem da smatram da aktivnost Turske, nažalost, umesto da doprinese pozitivnom ambijentu, kome se svi raduju u kreativnom dijalogu, svojim delovanjem, nepoštovanjem Ekskluzivne ekonomske zone Republike Kipar, pojačavaju zabrinutosti i stvaraju negativnu klimu. Ona se obavezala (ed. Lute) da će preneti generalnom sekretaru ono što sam joj spomenuo“.

Na pitanje ima li Jane Holl Lute bilo kakvih poruka od lidera kiparskih Turaka sa kojima je takođe razgovarala telefonom, predsednik je odgovorio negativno.

Na pitanje o tome da li je gospođica Lute predložila sastanak sa liderom kiparskih Turaka, predsednik Anastasiades je odgovorio da to nije slučaj, dodajući da nije do gospođice Lute da se tako nešto dogodi, već je do Generalnog sekretara UN da organizuje u vreme i na mestu koje smatra prikladnim, naravno”.

Takođe se usredsredio na stav Turske, „koja nije želela sastanak sa pet učesnika, dok istovremeno veruje da trenutna politička dešavanja, bilo u Velikooj Britaniji, ili negde drugde, ne dozvoljavaju da se takvo nešto dogodi“.

Pozvan da komentariše da li je sa gospođicom Lute razgovarao o pitanju usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN-a, predsednik je naglasio da mu je „rekla da čeka sutrašnje usvajanje rezolucije“. / ibna