Anastasiades: Korištenje dela Famaguste predstavlja ilegalano i nečuveno kršenje međunarodnih zakona

Anastasiades: Korištenje dela Famaguste predstavlja ilegalano i nečuveno kršenje međunarodnih zakona

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, opisao je nameru za upotrebu dela obalnog fronta zatvorenog grada Famagusta kao nezakonito i očigledno kršenje međunarodnog prava.

„Odluku Turske i okupacionog režima da koriste deo plaže ispred ograđenog grada Famagusta smatram nezakonitim aktom i flagrantnim kršenjem međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN 550 (1984) i 789 (1992).

Republika Kipar nije i neće biti pasivna. Već je zbog ovih akcija uputila protest Savetu bezbednosti i njegovih pet stalnih članica, generalnom sekretaru UN, šefovima institucija Evropske unije, liderima država članica EU, kao i svim međunarodnim forumima u kojoj učestvuje Republika Kipar.

Istovremeno, Turska i okupacioni režim pozvani su da se pridržavaju odluka Saveta bezbednosti i rezolucija UN-a, kao i svega što je uključeno u nedavne zaključke Evropskog saveta, čime se ukidaju jednostrani nezakoniti akti, kako bi se dozvoliloi da se održi nova inicijativa Generalnog sekretara UN-a s ciljem pronalaženja trajnog rešenja za kiparski problem, u okviru svega što je dogovoreno i utvrđeno nizom rezolucija UN-a i odlukama UN SB, kao i u okviru evropskih principa i vrednosti“./ ibna