Anastasiades: Krećemo u dobrom pravcu sa rešenjem dve zajednice, ali to nije dovoljno da se reši kiparsko pitanje

Anastasiades: Krećemo u dobrom pravcu sa rešenjem dve zajednice, ali to nije dovoljno da se reši kiparsko pitanje

Konferenciji direktora i menadžera programa „Zamislite“ pod nazivom „Transformaciono liderstvo za mir“, koji je organizovao Odbor za tehničko obrazovanje obe zajednice u Palati Ledra, prisustvovao je predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades; tursko-kiparski lider Mustafa Akinci; specijalna predstavnica UN Elizabeth Spehar; šefovi Odbora za tehničko obrazovanje dve zajednice, kao i direktori škola kiparskih Grka i Turaka.

Predsednik Nicos Anastasiades, obraćajući se novinarima na dvodnevnom događaju u Palati Ledra, istakao je da događaji poput današnjeg zaista predstavljaju korake u pravom smeru, ali ono što je pre svega potrebno jeste poštovanje države koja više ne treba da bude dodatna oprema ili podružnica bilo koje treće zemlje.

Pozvan da komentariše događaj, predsednik Republike je rekao da „verujem da je ovo važan događaj koji, bez previše fokusiranja na etničko poreklo, želi da gaji kulturu mirnog suživota. To je suštinski element u našim naporima za miran suživot, sve dok nam je kao Kipranima dozvoljeno da radimo na rešavanju pitanja Kipra kao nezavisna zemlja.

Shvatate da su ovo koraci u pravom smeru, ali oni istovremeno nisu dovoljni da reše kiparsko pitanje. Prvo i najvažnije, potrebno je poštovanje države koja više ne mora biti dodatna oprema ili podružnica nijedne treće zemlje.

Verujem da negovanje ispravnog razumevanja međusobnog poštovanja i različitosti pomaže i u tom cilju, kao što je slučaj u Evropi i širom svijeta, gde oni koji legalno borave u nekoj državi mirno koegzistiraju“. / ibna