Anastasiades – Lute se sastali u Predsedničkoj palati

Anastasiades – Lute se sastali u Predsedničkoj palati

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades primio je u predsedničkoj palati specijalnog savetnika generalnog sekretara UN-a za Kipar Jane Holl Lute.

Nakon sastanka, portparol Vlade, Prodromos Prodromu, izjavio je novinarima da se “dijalog predsednika Republike s gospođom Lute nastavlja i večeras“.

Naravno, postavljena su i pitanja u vezi sa silama garantima. Gospođa Lute će zatim imati kontakte sa garantima.

Predsednik Republike je takođe potvrdio gospođi Lut, kao što je ranije učinio sa gđom Spehar, svoju spremnosti da se sastane sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem. U narednim danima će kontaktirati gospodina Akincija i zatražiti sastanak.

Na pitanje da li će predsednik Republike imati direktan kontakt s g. Akincijem, portparol je rekao da je “predsednik Republike već izrazio spremnost da se sastane s gospodinom Akincijem. To je potvrđeno i putem gđe Lute i biće u kontaktu sa g. Akincijem u narednim danima.“

Na pitanje kada će gospođa Lute imati kontakte sa silama garantima, portparol je rekao da je “to odgovornost gospođe Lute. Nisam u mogućnosti da vam dam datume. Tako će stvari ići”.

Pozvan da kaže da li je određen datum za povratak gđe Lute na Kipar, g. Prodromos je odgovorio negativno.

Na pitanje da li će na sastanku koji bi predsednik Republike mogao imati sa gospodinom Akincijem, prisustvovati gospođa Lute, portparol je rekao da “to nije predviđeno, nema potrebe. Videćemo u narednih nekoliko dana kako će se održati sastanak.”

Na pitanje da li je nakon poslednjih kontakata gospođe Lute taj proces pomaknut napred, portparol je rekao da je “dijalog nastavljen, kao što je prirodno, pitanja koja se tiču ovlaštenja garanata su pokrenuta, a gospođa Lute sada će imati kontakte sa silama garantima”./IBNA