Anastasiades: Način i svrha pregovora su već dogovoreni 9. avgusta

Anastasiades: Način i svrha pregovora su već dogovoreni 9. avgusta

Pokušava da održi klimu dobrih i prijateljskih odnosa sa Mustafom Akincijem

Autor: Michalis Michael

Način i svrha pregovora već su dogovoreni 9. avgusta, rekao je predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades, dodavši da pokušava da održi klimu dobrih i prijateljskih odnosa sa Mustafom Akincijem i da je tu svoju odlučnost izrazio i u razgovoru sa Generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterresom.

Izlazeći iz predsedničke palate nakon sastanka kabineta, predsednik Anastasiades je zamoljen da komentariše izjave turskog lidera da je „uključen u igru odgovornosti“ i šta se od toga može očekivati. Odgovorio je da “do danas ste mogli primetiti da nikada nisam okrivio g. Akincija zbog niza prekida, pokušavajući da održavam klimu dobrih i prijateljskih odnosa”.

“Ono što treba da razjasnim je jedna stvar,” rekao je on, podsetivši da je to još jednom jasno rekao Generalnom sekretaru UN, „moja namera, odlučnost, politička volja da radim kako sam radio do sastanka u Crans Montani, kako bih pronašao rešenje za kiparski problem prihvatljivo za obe zajednice, koje će, pre svega, biti funkcionalno i održivo, i koje će stvoriti državu u kojoj neće biti zavisnika ili staratelja“.

Upitan šta će se desiti sa pregovorima i kada se očekuje dolazak gospođe Lute, predsednik Republike rekao je da su uslovi dogovoreni sa turskim liderom na njihovom sastanku 9. avgusta. “Oni su potvrđeni prvog dana dolaska gospođe Lute, koju smo obavestili o postignutoj saglasnosti i koja je na naš zahtjev pripremila kratku izjavu. Pored toga, ako neki ljudi odustanu ili žele da zauzmu unapred određene položaje, žao mi je, ali ja u tom slučaju ne mogu da nastavim sa pregovorima“./ ibna