Anastasiades: Nećemo se savijati ni pred kakvim pretnjama

Anastasiades: Nećemo se savijati ni pred kakvim pretnjama

Nećemo se savijati ni pred kakvim pretnjama, rekao je sinoć predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades.

Predsjednik Anastasiades razgovarao je s novinarima po dolasku u koncertnu dvoranu u Solunu, gde mu je uručeno zvanje počasnog profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta Aristotel u Solunu.

Odgovarajući na pitanje, rekao je: “Spremni smo, kao što smo naveli Generalnom sekretaru UN, pokazujući našu odlučnost i političku volju da se uključimo u bilo koji dijalog koji Generalni sekretar smatra neophodnim kako bi se stvorili uslovi koji mogu biti plodno tlo za kreativan dijalog, u cilju pronalaska održivog i funkcionalnog rešenja kiparskog problema“.

Upitan da li postoji evropska solidarnost, predsednik Kipra je rekao da je „iz onoga što sami izveštavate, EU prvi put donela usmerene mere protiv Turske zbog nezakonitih radnji u morskom području Republike Kipar zbog lišavanja ili pokušaja lišavanja korištenja svojih suverenih prava“.

Upitan da li je zabrinut zbog stavova turskog predsednika, Recepa Tayyipa Erdogana, Anastasiades je rekao da je „ ono što nas štiti. I celokupna politika Republike Kipar je da ojača i ima odlične odnose sa susednim zemljama. određivanje ekskluzivnih ekonomskih zona sa Egiptom, Izraelom i Libanonom na osnovu Međunarodne konvencije o pomorskom pravu iz 1982. jača i garantuje pravnu stečevinu Republike Kipar. Kao rezultat, bilo kakve nezakonite radnje nemaju pravni efekat “.

Konačno, na pitanje kako se oseća kada čuje kako predsednik Turske kako preti da će ponoviti turske akcije 1974. godine, predsednik Republike Kipar rekao je da oseća da je „zemlja koja je kandidat za članstvo, daleko od bilo kog evropskog autoriteta. Da li ste čuli da druga evropska država preti bilo kojoj trećoj zemlji? Jeste li čuli za neku drugu naprednu zemlju koja se hvalila zbog kršenja ljudskih prava ili vojnih akcija? Stoga ne bih želeo dalje da komentarišem, samo kažem da je slučaj Kipra pitanje međunarodnog prava, pitanje EU, i zato se nećemo savijati ni pod kakvom pretnjom. Nastavićemo da se borimo“./ ibna