Anastasiades: Neću Kipar pretvoriti u turski protektorat

Anastasiades: Neću Kipar pretvoriti u turski protektorat

“Sve dok sam na vlasti ili služim u mandatu koji mi je narod poverio, neću dozvoliti da  pretvorim Kipar u protektorat Turske i boriću se protiv togasvom snagom”, rekao je u utorak uveče predsednik Republike Kipar Nikos Anastasiades, indirektno odgovarajući na izjave lidera kiparskih Turaka Ersina Tatara koji je ponovio svoj predlog o formiranju dve odvojene nezavisne države na Kipru.

Anastasiades je rekao da je poslao poruku specijalnoj izaslanici generalnog sekretara UN-a Jane Holl Lute, sa kojom se sastao u utorak ujutro, u kojoj naglašava spremnost Kipra za dijalog, ali i odbijanja da prihvati kao preduslov priznavanje bilo koje suverene jednakosti koju traži Turska kako bi nastavila dijalog.

Nastavio je ističući da „stavljajući naše nacionalno pitanje kao najviši prioritet, mi biramo put mirnog dijaloga, nastojeći postići pošteno i trajno rešenje kiparskog problema koje će Kipru i regionu doneti mir i stabilnost.“

Na sastanku ranije u utorak ujutro sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara UN Jane Holl Lute, predsednik Republike Kipar ponovio je svoje predloge za efikasne mere izgradnje poverenja, koji su generalnom sekretaru UN dostavljeni u pismu koje mu je kao predsednik Republike poslao, a kako je predstavljeno na neformalnoj konferenciji od pet strana u Ženevi 27. i 29. aprila. Istovremeno je izrazio spremnost, ako generalni sekretar to smatra korisnim, za zajednički sastanak sa liderom kiparskih Turaka.

Nikos Anastasiades će se u petak na marginama Samita u Briselu sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, sa kojim će razgovarati o čitavom spektru pitanja o Kipru i ponovo mu predstaviti stavove kiparskih Grka.

Lider kiparskih Turaka Ersin Tatar rekao je nakon sastanka sa Jane Holl Lute da su razgovarali o neformalnoj konferenciji o Kipru, koja je pod patronatom UN održana 27. i 29. aprila, i podsetio da je generalni sekretar pozvao stranke u Ženevu da nauče „nove ideje“.

„Nastavljamo da branimo svoju državu. Danas smo rekli Lute da ostajemo pri stavovima iz Ženeve (dve odvojene nezavisne države na Kipru zasnovane na suverenoj jednakosti).“

„Svoju dominaciju nikada nećemo izneti za pijačnu terzgu, to je, na kraju krajeva, naše stečeno pravo. Pregovarački proces može započeti na osnovu suvereniteta, i saradnju dve države koje žive rame uz rame. U ovoj fazi smo spremni za bilo koji neformalni sastanak, rekao sam Lute“, zaključio je lider kiparskih Turaka Ersin Tatar. / Ibna