Anastasiades: Osnovni uslovi za utvrđivanje obima i načina pregovora su postavljeni

Anastasiades: Osnovni uslovi za utvrđivanje obima i načina pregovora su postavljeni

Osnovni uslovi za utvrđivanje obima i načina pregovora su postavljeni, izjavio je predsednik Kipra Nicos Anastasiades, govoreći o sastanku sa generalnim sekretarom UN i liderom kiparskih Turaka 25. novembra, dodajući da bi svaki pokušaj da se unapred daju odgovori na pitanja o kojima bi trebalo razgovarati za stolom rasprave bio nezamisliv.

U obraćanju novinarima nakon pomena bivšem predsedniku Kipra Glafcosu Cleridesu u crkvi Konstantintou kai Elenis, predsednik Anastasiades je izjavio da se „danas sećamo vođe koji je ostavio svoj trag svojim slavnim patriotskim, borbenim realizmom, njegovim pragmatizmom koji je bio znak vizionarskog političara.

S poštovanjem se sećamo čoveka koji je svoj pečat ostavio kao političar, a ja lično se sećam svog političkog mentora, političkog oca“.

Na pitanje da li je zakazan bilo koji sastanak ili sa liderom kiparskih Turaka ili sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara UN za Kipar Jane Holl Lute u pripremi za sastanak 25. novembra, kiparski predsednik je odgovorio da „postoji mogućnost da gospođa Lute bude na Kipru pre 25. novembra, kada će se u Berlinu održati tripartitni sastanak“.

Na pitanje u vezi sa njegovim očekivanjima od sastanka 25. novembra, predsednik Anastasiades je odgovorio da su „postavljeni uslovi koji mogu biti osnova za utvrđivanje obima i načina pregovora. Pored toga, bilo kakav pokušaj da se nametne odgovor ili da se on unapred dadne u vezi sa bilo kojim pitanjem o kojem bi trebalo razgovarati za stolom , smatram nezamislivim, i kao pokušaj i kao političku akciju, bilo sa naše strane ili sa strane kiparskih Turaka“.

Pozvan da komentira kritike AKEL-a da neke njegove sugestije izlaze iz okvira koje je postavio Generalni sekretar UN, Antonio Guterres, i prethodnih sporazuma, predsednik Kipra je naglasio da bi „želeo dati jedan savet AKEL-u: konačno treba shvatiti da takođe predstavlja i kiparske Grke. Nema dodatnih komentara“. / ibna