Anastasiades proučava studiju radi mogućeg obaveštavanja Saveta bezbednosti UN o Famagusti

Anastasiades proučava studiju radi mogućeg obaveštavanja Saveta bezbednosti UN o Famagusti

Autor: Michalis Michael

Studija Ministarstva spoljnih poslova o daljim potezima Republike Kipar u vezi sa turskim provokacijama u Famagusti predata je danas predsedniku Kipra, izjavio je portparol vlade Prodromos Prodromou.

U obraćanju novinarima u Predsedničkoj palati nakon sastanka sa predsednikom Republike Nicosom Anastasiadesom, kao i sa gradonačelnikom i članovima Gradskog veća Famagusta, Prodromou je rekao da je to „bio vrlo koristan sastanak na kome su predsednik i ministar spoljnih poslova upoznali gradonačelnika i Gradsko veće Famaguste sa svim pitanjima i trenutnom situacijom, uključujući proteste, mere i bidiće poteze kiparske vlade. Odlučeno je da se ostvari puna koordinacija vlade sa opštinom Famagusta kako bi se povećala efikasnost protesta“.

Upitan da li je Ministarstvo spoljnih poslova dalo predsedniku Republike studiju delovanja kiparske vlade po pitanju Famagusta, Prodromou je rekao „da, studija je dostavljena. O ovom pitanju je razgovarano i sa Gradskim većem i biće izdato saopštenje”.

Pozvan da kaže da li vlada prati pitanje ilegalnog hapšenja dve kiparske Grkinje na okupiranim teritorijama, portparol je rekao: “Da, stvar se definitivno nadgleda i preduzimaju se radnje kako bi se ove žene oslobodile“.

Odgovarajući na pitanje da li su vraćene turska zastava i fotografija Raufa Denktaša, koje je uzeo 16-godišnji kiparski Grk sa okupiranih teritorija, Prodromou je rekao da je „poznato da su neki aranžmani napravljeni putem privatne inicijative. Zaista se nadamo da će se ovo pitanje završiti jer ne bi trebalo postati predmetom političke eksploatacije “./ ibna