Anastasiades: Prvi sastanak je održan u prijateljskoj atmosferi ali razlike još uvek postoje

Anastasiades: Prvi sastanak je održan u prijateljskoj atmosferi ali razlike još uvek postoje

Prvi susret predsednika Republike Kipar Nikosa Anastasijadesa i novoizabranog lidera  zajednice kiparskih Turaka, Ersina Tatara, protekao je u prijateljskoj atmosferi.

Govoreći u predsedničkoj palati nakon sastanka sa liderom zajednice kiparskih Turaka u rezidenciji specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a na Kipru, kiparski šef države naglasio je da je “sastanak održan u prijateljskoj atmosferi”.

„Kao što se i očekivalo, sa svoje strane sam izrazio svoju odlučnost da učestvujem na novom sastanku pet strana, u skladu sa pismom od 29. oktobra koje mi je uputio generalni sekretar; ali, koliko sam razumeo, slično pismo je poslano i gospodinu Tataru, kako bi se uključio u diskusije na osnovu dvzonske federacije dve zajednice u skladu sa rezolucijama UN “.

“Gospodin Tatar je rekao da je voljan da učestvuje na neformalnom sastanku pet strana, ali da i druge ideje treba staviti na sto“, rekao je Nikos Anastasijades.

„Posle toga, pokrenuo sam pitanje Famaguste, a on je pokrenuo pitanje iskorištavanja ugljovodonika“, dodao je kiparski predsednik.

„Ovo je bio prvi sastanak; nismo ulazili u detalje ili diskusije. Naravno, insistirao sam na tome da se razgovara o načinima ponovnog ujedinjenja regiona i budućim perspektivama, a on je insistirao da, nakon toliko godina, tražimo druge oblike rešenja“.

„Svakako je bitno da postoji neophodna priprema, tako da generalni sekretar UN ima podršku da sazove neformalni sastanak na kojem će uestvovati pet zainteresovanih strana, kako bi tačno video kuda smo krenuli“.

„Ne bih želeo da dajem izjave nakon prvog sastanka koje bi mogle pokvariti prijateljsku atmosferu. Bez sumnje, naši stavovi se razilaze”.

Upitan da li će gospođa Lute doći na Kipar, predsednik je rekao da „to zavisi od generalnog sekretara“, dok je na pitanje šta je rekao u vezi sa Famagusom odgovorio da je rekao sve što je trebalo da se kaže po tom pitanju“. / ibna