Anastasiades se sastao sa predsednikom Izraela

Anastasiades se sastao sa predsednikom Izraela

Predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades sastao se danas sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom u predsedničkoj kancelariji u Jerusalimu.

Pozdravljajući predsednika Anastasijadesa, predsednik Rivlin se osvrnuo na veze između Kipra i Izraela, koje su dobre već dugi niz godina, i konstantno širenje saradnje dveju zemalja dodajući, između ostalog, da je „dobro imati tako dobre prijatelje ovde sa nama.

Mi smo prijatelji i komšije,” rekao je primetivši da se Izrael raduje „našoj daljoj saradnji i na polju energije u korist dobrobiti naših ljudi“.

Zatim je podvukao da „nikada nećemo zaboraviti toplinu koju smo osetili nakon što su Jevreji pokušavali da dođu u Izrael a poslani su na Kipar; kako su se ljudi sa Kipra zaista brinuli o njima i učinili da se osećaju prijatno. Došli su iz pepela „peći“ Evrope i našli su dom na Kipru. Nikada to nećemo zaboraviti. »

Takođe je izrazio duboku zahvalnost zbog učešća predsednika Republike na Forumu o holokaustu koji će biti održan sutra u Jerusalimu, naglašavajući da je Forum «jedinstveno i istorijsko okupljanje.

Borimo se protiv antisemitizma ne zato što je protiv judaizma. Antisemitizam je nešto protiv čega se moramo boriti jer znamo odakle je počelo, ali nikad ne znamo gde se završava. Antisemitizam je deo rasizma, fašizma, mržnje. »

Zatim je istakao da je učešće Kipra, učešće predsednika Anastasijadesa veoma važno, jer pokazuje da “ste veliki prijatelj i sused Izraela, i vrlo je važno imati dobre komšije, a Kipar je upravo to” dodajući da Izrael je takođe dobar prijatelj Kipra.

Osvrćući se na saradnju dveju zemalja, spomenuo je ne samo turizam s obzirom da je, kako je rekao predsednik Rivlin, Kipar „najbolje mesto za odmor,“ već i bilateralnu saradnju u mnogim sektorima, uključujući sisteme upravljanja vodama, poljoprivredu i bezbednost, uključujući kibernetičku sigurnost.

«Veoma smo srećni zbog odnosa koji imamo i možemo da ga produžimo. Jako smo blizu i možemo mnogo bolje. Velika je čast što ste s nama », dodao je.

Sa svoje strane, predsednik Anastasiades je između ostalog rekao da “smo srećni što smo ovde da odajemo počast onima koji su se žrtvovali i onima koji su se borili da pružimo šansu Izraelu da bude ovako jaka država uprkos izazovima koje ima.

Uspeli smo da izgradimo tako jaku saradnju, imajući u vidu snažne veze koje smo imali iz prošlosti, »dodajući da je« 2000 beba rođeno na Kipru tokom Drugog svetskog rata kada su Jevreji došli na Kipar.»

Predsednik Anastasiades je dalje rekao da “delimo odlične odnose i tako stvaramo jaku alijansu koja se suočava sa svim izazovima ove oblasti, a koje se uvek zasnivaju na međunarodnom pravu, na principima demokratije, mira i bezbednosti u tom području.”

Osvrćući se na trilateralnu i multilateralnu saradnju i mehanizme uspostavljene u korist naroda zemalja učesnica kao i mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu, predsednik je rekao da «mi nikoga ne isključujemo, ali ono što tražimo od onih koji bi želeli da budu u ovom bloku prijatelja za mir, su bezbednost i stabilnost u regionu, poštovanje međunarodnog prava, ljudskih prava, nezavisnost i suverena prava i dostojanstvo bilo koje zemlje.

Verujem da je ono što gradimo kroz trilateralu, kroz multilateralnu saradnju i sinergiju, u najboljem interesu naših naroda.

Neki od naših suseda, nažalost, ne poštujući mežunarodne zakone pokušavaju da igraju veću ulogu nego što na to imaju pravo. Ali siguran sam da će na samom kraju prevladati zakon, preovladavat će logika, mir će vladati i potreba da budemo zajedno, svi mi u ovom području, preovladavat će jer je to u interesu svake nacije u okolini.

Veoma sam srećan što danas imamo takvu saradnju i tako širok spektar aktivnosti u oblastima kao što su turizam, trgovina, inovacije i važna saradnja u borbi protiv terorizma, kao i mogućnost da se suočimo sa bilo kakvim izazovima. »/ Ibna