Anastasiades: Tek smo počeli

Anastasiades: Tek smo počeli

Univerzalna osuda kiparskih stranaka o izjavama Alana Duncana, šta je sledeće

Piše: Michalis Michael

Sve političke stranke na Kipru najoštrije su osudile izjave britanskog ministra za Evropu Alana Duncana, koji je tvrdio da je kiparska EEZ region čiji je suverenitet pod znakom pitanja.

Visoki komesar Ujedinjenog Kraljevstva pozvan je u kiparsko ministarstvo spoljnih poslova kako bi mu bio uručen demarš, u vezi sa izjavama zamenika ministra za Evropu, dok će predsednik Republike, Nicos Anastasiades, pisati gospođi Theresi Mai.

“Jedini dodatni komentar koji moramo dati o stavu predsednika Republike u vezi s tim je da je Visoki komesar Ujedinjenog Kraljevstva pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, kako bi bio uručen demarš njegovoj zemlji, u vezi sa nesretnim izjavama zamenika ministra”, naglasio je relevantan izvor o ovom pitanju.

Predsednik Republike Kipar, kao što je već rečeno, će uputiti pismo premijerki Velike Britanije gospođi Mai, ali ne postoji potvrda o informacija koje sugerišu da bi se pismo moglo odnositi na promenu stava Republike Kipar prema Brexitu. Međutim, sam Nicos Anastasiades je u svojim izjavama podsetio na podršku koju je Kipar pokazao u ovom pitanju.

Tek smo počeli …

Indikativno za atmosferu koja preovladava na Kipru u ovom trenutku su reči predsednika Republike u pogledu demarša.

“Tek smo počeli” bio je odgovor Nicosa Anastasiadesa, kada je upitan o demaršu Republike Kipar britanskoj vladi, u vezi sa referencama o kiparskoj EEZ, i bilo kakvom odgovoru Britanaca.

Turska ne menja stav

„Umesto izjava protiv Turske po pitanju istočnog Mediterana, problem se mora rešiti u korenu,“ izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, tvrdeći da bi fosilna goriva trebalo usmeriti na međunarodno tržište preko Turske. Što je, kako je rečeno u Nikoziji, glavni cilj Turske.

“Dok administracija kiparskih Grka preduzima jednostrane akte, mi radimo ono što moramo i mi ćemo to učiniti”, rekao je on, pokazujući da se, uprkos pritiscima i međunarodnim uverenjima, ne može očekivati povlačenje Ankare. Tursko ministarstvo spoljnih poslova, kako je izjavio Mevlut Čavušoglu, obavestilo je strane diplomate o istočnom Mediteranu i svi su videli istinu. “Turska obavlja aktivnosti bušenja u svom kontinentalnom pojasu, i to ne znači da prihvatamo proglašenje deklaracije o EEZ-a od bilo koje zemlje koju mi ne prihvatamo i nismo njen deo”, rekao je on.