Anastasiades: “Trudim se da izbegnem bilo kakvo pogoršanje odnosa sa zajednicom kiparskih Turaka”

Anastasiades: “Trudim se da izbegnem bilo kakvo pogoršanje odnosa sa zajednicom kiparskih Turaka”

Predsednik Kipra, Nicos Anastasiades, izjavio je sinoć da pokušava postići iskorak u odnosima grčko-kiparske i tursko-kiparske zajednice.

Obraćajući se novinarima u Predsedničkoj palati i pozvan da komentariše primedbe lidera kiparskih Turaka u vezi sa zatvaranjem barikada, predsednik Republike je odgovorio da “pokušavam izbeći bilo kakvo pogoršanje u našim odnosima”.

Odluku smo doneli na osnovu naučnih podataka, zasnovanih na sastavu stanovništva. Izdržali smo mnogo toga što se događalo kiparskim Grcima, poput njihovih žalbi na to kako smo pokušavali identifikovati one koji prolaze kroz barikade. To je nešto što oni sami praktikuju otkako su ukinuli ograničenja kretanja. Nismo protestovali. Oni su ti koji neprestano reaguju.

Danas, a moguće je da je to način reagovanja na ono što se događalo, pozvao sam ih da preuzmu odgovornost za one koje Turska provodi kroz aerodrom Tubu, da spreče ono što vidimo svaki dan; to jest trend prema demografskom pomaku, opšti pritisak prisustvom hiljada izbeglica i imigranata.

A odgovor je bio da on ne zna. Najbolje je da ostanemo mirni kad iznosimo tvrdnje – naravno, razumem da je ovo izborni period – ali na kraju smo država zakona; preduzimamo mere koje štite ne samo jednu nego obe zajednice i zato ne prihvatam nikakve pritužbe ili saodlučivanje za pitanja koja su očigledno da se tiču ​​suverene Republike Kipar“.

Upitan o Vladinim merama, predsednik Kipra je odgovorio da međuresorni odbor razrađuje niz mera koje će biti objavljene kada budu preduzete.

Kako je rekao, „razlozi za skidanje blokada na nekim putevima nisu opozvani; to je jednostavno tako urađeno kako bi kontrola bila efikasnija. Ne zabranjujemo nikom da prelazi. Postoji ukupno pet otvorenih barikada. Ja sam tražio otvaranje više njih. Neka on (gospodin Akinci) odgovori zašto nije otvorio barikadu Limnitis ili Pyroi i neka ne zaboravimo da je upravo on nedavno otvorio barikadu Deryneia. Zbog toga ne prihvatam ideju da mere za koje Vlada veruje da bi trebale biti preduzete – poput svih vlada u svetu – moraju biti shvaćene kao da se provode na štetu jedne ili druge zajednice“. / ibna