Anastasiades: Tvrdnje da razmišljam o podeli kiparske EEZ su neutemeljene

Anastasiades: Tvrdnje da razmišljam o podeli kiparske EEZ su neutemeljene

„Svi bi trebalo da razmisle o tome šta je svrha i ko zaista ima koristi od oživljavanja  tvrdnji u vezi sa mojim navodnim razmišljanjima o podeli kiparske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), dok turski brodovi za bušenje i ratni brodovi deluju kao savremeni gusari u kiparskim vodama“, kaže kiparski predsednik Anastasijades u pisanoj izjavi.

Kao odgovor na izveštaje o podeli EEZ-a, predsednik je naglasio da je, od kada je preuzeo funkciju, dobio „niz diplomatskih i političkih bitaka za zaštitu naših pomorskih prava“.

Kako ističe, „poslednjih godina postigli smo značajan napredak u ovoj oblasti, koji se ogleda u odlukama evropskih institucija, u izjavama državnih lidera iz celog sveta, i što je najvažnije u konsolidaciji okvira za saradnju sa našim susednim zemljama, kao i sa EU i SAD, sa kojima bi trebalo da se poistovete ostali regione sveta suočeni sa problemima nestabilnosti “.

Dalje je dodao da je najvažnija, međutim, činjenica da se Kipar po sopstvenoj komandi i inicijativi kretao napred sa deponiranjem koordinata kiparske EEZ na severu i zapadu Kipra u Ujedinjenim nacijama. “Na moju vlastitu inicijativu, više puta smo pozvali Tursku da pokrene dijalog u vezi sa razgraničenjem EEZ-a između naših zemalja i, u slučaju neslaganja, da zajedno podnesemo zahtev Međunarodnom sudu pravde u Hagu”. / ibna