Anastasiades u Kairu na trilateralnom sastanku Egipat-Kipar-Grčka

Anastasiades u Kairu na trilateralnom sastanku Egipat-Kipar-Grčka

Sastanak u senci turskih provokacija

Autor: Michalis Michael

Sedmi sastanak Egita, Kipra i Grčke održava se u egipatskom glavnom gradu Kairu, a kiparska delegacija će visoko na dnevni red postaviti potrebu međunarodne osude turskih ilegalnih aktivnosti na račun Republike Kipar. Prema rasporedu sastanaka, jutros su održani bilateralni sastancikiparskog predsednika Nicosa Anastasiadesa sa egipatskim predsednikom Abdel Fatah Al Sissijem kao i sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Nešto iza podne (po kiparskom vremenu) tri lidera će održati zajednički sastanak kao i konferenciju za novinare. U pratnji kiparskog predsednika Anastasiadesa su ministri spoljnih poslova i energetike, Nikos Christodulides i Girogos Lakotroupis, kao i portparol vlade Prodromos Prodromou.

Kao portparol vlade, Prodromou je rekao da je trilateralni sastanak u Kairu od velike važnosti u ovom posebnom vremenu, jer predstavlja glas saradnje, na osnovu međunarodnog legitimiteta protiv turskih nezakonitih upada na račun Republike Kipar. Prodromou je rekao da će spremnost Kipra, Grčke i Egipta za saradnju zasnovanu na međunarodnom pravu i posebno na Konvenciji UN o zakonu na moru, UNCLOS, i podrška suverenim pravima Republike Kipar biti unesena u tripartitnu Deklaraciju.

Kao veoma važan je opisao i sastanak predsednika Kipra sa predsednikom Egipta, na kojem će dva lidera razgovarati, između ostalog, i o turskim nelegalnim provokacijama. Nakon saopštenja Ankare da namerava da obavlja bušenja u kiparskoj EEZ, a posebno u bloku 7, egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova, preko svog predstavnika, naglasilo je prava i suverenitet Kipra nad njegovim resursima u regionu Bliskog Istoka, u skladu sa međunarodnim zakonima, uključujući oblasti u kojim je Kipar dobio licence za istraživanje i eksploataciju hidrokarbonata.

U saopštenju egipatskog Minstarstva spoljnih poslova, u subotu, upozorava se na posledice nastavka bilo kakvih unilateralnih akcija koje krše prava Kipra i prete bezbednosti i stabilnosti u regionu istočnog Mediterana, te naglašava potreba za poštovanje i primenu međunarodnih zakona. Saradnja u oblasti energetike biće još jedno važno pitanje tripartitnog sastanka u Kairu, s obzirom da ove zemlje, zajedno sa drugim u regionu, učestvuju u radu Foruma za gas u istočnom Mediteranu.

Takođe će se razgovarati i o odnosima EU-Egipat, ulozi ekonomske zone Sueckog kanala u promociji ekonomskih mogućnosti između Evrope i Afrike, kao i o ekonomskim i kulturnim vezama između tri zemlje./ibna