Anastasiadesov odgovor na Akincijevu slavljeničku poruku

Anastasiadesov odgovor na Akincijevu slavljeničku poruku

“Biti zaglavljen u zahtevima da im se daju privilegije koje se ne nalaze u ustavu nijedne druge članice UN ili čak EU ne predstavlja garanciju za zakonska prava”, izjavio je predsednik Kipra u svom odgovoru lideru okupiranih teritorija Mustafi Akinciju.

Potpuna izjava:

Kao odgovor na današnju izjavu lidera kiparskih Turaka, Mustafe Akincija, predsednik Kipra želi da izjavi sledeće:

  1. Bili bismo zahvalni ako bi se produktivni stav u ime strane kiparskih Turaka usredsredio ne samo na odbranu „zakonskih prava“ zajednice kiparskih Turaka, već i kroz neophodno međusobno poštovanje prema zakonskim pravima zajednice kiparskih Grka, a posebno prema onim pravima koja su povređena zbog ilegalne invazije i stalne okupacije od 1974.
  2. Tradicionalno, tokom poslednjih 45 godina, kiparski Grci su dokazali svoju iskrenu političku volju, istorijskim kompromisima radi obezbeđivanja zakonskih prava obe zajednice. To, naravno, ne znači da će pozivanje na zaštitu zakonskih prava zajednice kiparskih Turaka omogućiti da se stvore do sada nezabeleženi uslovi u međunarodnom pravu i odredbi da jedna zajednica prevlada nad drugom. Dokazali smo, prihvatanjem političke jednakosti, da  uvažavamo zabrinutosti zajednice kiparskh Turaka. Ali, držanje za tvrdnje koje stvaraju privilegije koje se ne nalaze u ustavu nijedne druge članice UN ili EU ne predstavlja garanciju zakonskih prava, već sadrži demokratski paradoks i dovešće do usvajanja nefunkcionalnog i neprimenljivog rešenja.

Predsednik Kipra na najočitiji način ponavlja svoju odlučnost da se u Berlinu sastane sa generalnim sekretarom UN-a, kao i svoju političku volju da ostane apsolutno pozitivan u pogledu usvajanja načina i obima pregovora, kao što je to bilo zajedničko razumevanje sa gospodinom Akincijem , koje je pokazano tokom njihovog sastanka 9. avgusta 2019.

Na kraju, komentarišući izjave Mustafe Akincija o energetskim pitanjima, predsednik Kipra želi da istakne da Kipar i njegova suverena prava nisu u pregovorima; on poziva gospodina Akincija da poštuje konvergencije postignute između predsednika Christofiasa i gospodina Talata, koja su potvrđena tokom njihove rasprave, podsećajući na njegov protivpredlog koji u potpunosti i sveobuhvatno štiti prava tursko-kiparske zajednice./ibna