Anastasiadesovo avanturističko putovanje , Guterres se sastao sa Akincijem

Anastasiadesovo avanturističko putovanje , Guterres se sastao sa Akincijem

Šta se desilo sa letom kiparskog predsednika

Autor: Michalis Michael

Predsednik Kipra Nicos Anastasiades vratio se na Kipar iz New Yorka u ponedeljak rano ujutro.

Juče se privatni avion koji je prevozio predsednika Anastasiadesa i kiparsku delegaciju koja je pratila predsednika u Generalnoj skupštini UN-a, vratio u New York zbog tehničkog problema. Avion je poleteo sa njujorškog aerodroma JFK u subotu popodne a nakon tri sata leta, dok je leteo iznad Atlantskog okeana, na vetrobranskom staklu pronađena je pukotina. Kako je New York bio bliži nego aerodromi u Velikoj Britaniji, iz bezbednosnih razloga su se vratili u New York.

Predsednikov odlazak iz američkog grada napokon je zakazan za kasno poslepodne, a na ostrvo je stigao u ponedjeljak ujutro. Postavljeno je i pitanje o tome ko je platio privatni avion, a izvori kažu da kompanija koja je vlasnik aviona, prema ugovoru ima obavezu  da se direktno pobrine za prevoz putnika u mogućem incidentu. Početni zakup je napravljen na osnovu ponuda koje je prikupila vlada.

Generalni sekretar UN-a sastaće se sa Akincijem i zatim doneti odluku

Nakon današnjeg sastanka u Njujorku sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem, krug kontakata generalnog sekretara UN sa strankama uključenim u pitanje Kipra se završava. Sve su oči uprte u New York jer će namere Generalnog sekretara za praćenje situacije također postati jasne nakon ovog sastanka. Teoretski, uslediće neformalni trilateralni sastanak i, pod uslovom da sve prođe nesmetano, biće zakazan sastanak pet zainteresovanih strana. Međutim, to je ono što Nikozija želi. Šta će se zapravo dogoditi, verovatno će odlučiti generalni sekretar UN-a u narednim satima, ali su novi pokušaji Turske da promeni status quo zabeleženi u Nikoziji.

Tačnije, kako je izvestio list „Phileleftheros“, okupatorske snage grade stražarnicu u Stroviliji, oblasti u kojoj su više puta kršili status quo. UN, nakon pitanja kiparske agencije, izuzetno ozbiljno shvata izveštaje o kršenjima statusa quo. Ovo je izjavio portparol iz Kancelarije za štampu UNFICIP-a, Aleem Siddikue, primećujući da su sva kršenja zabeležena a izveštaji upućeni u kabinet generalnog sekretara UN-a i Savetu bezbednosti UN-a.

“UNFICIP izuzetno ozbiljnim smatra izvještaje o kršenju statusa quo”, rekao je on. „Mi i dalje imamo komunikaciju sa obe strane da bismo rešili ove probleme“, dodao je portparol.

Siddique je takođe rekao da je “neovlaštena gradnja unutar mrtve zone ili u posebnim statusnim zonama strogo zabranjena”. “Sva kršenja su evidentirana i dodata u izveštaj Generalnog sekretara Savetu bezbednosti UN”, zaključio je on./ibna