Anastasijades: Neću pristati ni na jedno rešenje koje izaziva nesigurnost kiparskih Grka

Anastasijades: Neću pristati ni na jedno rešenje koje izaziva nesigurnost kiparskih Grka

Prisustvovao sastanku organizacija iseljenika

Autor: Michalis Michael

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades ponovio je uveravanja da neće pristupiti rešenju kiparskog pitanja „koje ne bi garantovalo ništa više nego nesigurnost kiparskog helenizma“, dodajući da su njegovi napori usmereni na „buduće generacije“.

Na skupu organizacija iseljenika, uz strane goste i ambasadore, članove vlade i druge funkcionere, predsednik Anastasiades je u utorak uveče najavio početak organizacije 20. Svetskog kongresa kiparske dijaspore, zajedno sa Svetskom federacijom Kiprana ( PSEKA) i Svetskom omladinskom federacijom kiparskih građana u inostranstvu (NEPOMAK), u Kongresnom centru „Philokenia“ u Nikoziji.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Anastasiades je rekao: „Želim da vas uverim da napor političara koji je spreman da odstupi nije u tome da svoju zemlju još više dovodi u rizik, već da vidi kako ona štiti buduće generacije, da vidi kako, kad izađe iz fokusa javnosti, iza sebe ostavlja bezbednu zemlju koja garantuje miran suživot. Stoga nemam razloga da negiram ni raspravu niti, što je još važnije, napore koji se moraju uložiti u sprečavanje događaja koja se, nažalost, beleže svake godine na štetu grčko-kiparske strane. Apsolutno sam svestan ove činjenice“, rekao je Anastasiades.

Istovremeno je istakao da neće prihvatiti rešenje koje ne garantuje nesigurnost kiparskog helenizma, a za to je, dodao je, potrebno jedinstvo i „konačno odustajanje od raznih narativa koji nam mogu poslužiti politički, ali ne koristi nam kao naciji“. Anastasiades istakako da svi konačno „moraju biti svesni da nisu kiparski Grci ti koji ne žele i ne traže rešenje nego je to stav superiorne sile, koja kroz svoju politiku, viziju novog Otomanskog Carstva, nastavlja sa svojim akcijama, operacijama, ilegalnim aktivnostima koje ne mogu biti tolerisane ne samo od strane Kipra nego i drugih zemalja, čak i onima kojima njihovi interesi ne dozvoljavaju da reaguju a trebali bi reagovati.“

Takođe je pozdravio činjenicu da se mobilizacijom emigranata o ovom pitanju takođe aktiviraju ili senzibilizuju vlade Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Francuske ili drugih zemalja. / ibna