Anastasisdes: Rezultat tripartitnog sastanka je pozitivan korak u pokušaju da se razgovori nastave

Anastasisdes: Rezultat tripartitnog sastanka je pozitivan korak u pokušaju da se razgovori nastave

Uprkos uobičajenim poteškoćama, rezultat sastanka vidi se kao prvi pozitivan korak u naporima da se razgovori ponovo pokrenu, izjavio je kiparski predsednik i lider kiparskih Grka, Nicos Anastasiades, nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i liderom kiparskih Turaka, Mustafom Akincijem, u Berlinu.

U razgovoru sa novinarima nakon radne večere, predsednik Kipra je izjavio da je „tokom dana bilo kreativnih napora; konsultacije u ime pregovarača i specijalnog izaslanika generalnog sekretara, koji su kroz konsenzus učesnika doveli do zaključivanja tačaka uključenih u zajedničku izjavu koju su UN objavile kao izjavu generalnog sekretara.

Uprkos uobičajenim poteškoćama, ishod današnjeg sastanka vidi se kao prvi pozitivan korak u nastojanju da se razgovori ponovo pokrenu.

Smatram da je prilično važno da je generalni sekretar ponovio svoju odlučnost da nastavi da radi sa liderima i garantorima, kako bi obezbedio neformalni sastanak sa pet učesnika. Sastanak koji je određen mandatom rada, omogućio bi nastavak ciljanog i kreativnog dijaloga koji bi nas mogao dovesti do održivog i funkcionalnog rešenja.

Još jednu stvar koju bih hteo da podvučem je spajanje stavova dva lidera o ključnim parametrima koji će upravljati traženim rešenjem, kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi; oni uključuju zajedničku izjavu od 11. februara 2014. godine; dosad postignutu konvergenciju i, naravno, okvir od šest tačaka predloženih od strane generalnog sekretara.

Želeo bih da napomenem da bi, kako bi se započeli efikasni pregovori, osim sporazuma o njihovom obimu i načinu pregovaranja, Turska, naravno, morala da stavi van snage protivzakonite radnje protiv Republike Kipar; bilo kakvim pretnjama u vezi sa scenarijima naseljavanja u Famagusti ili bilo kakvim pretnjama o činjenicama u “mrtvoj zoni” na ostrvu. / ibna