Ankara Briselu za Kipar: “Nemate pravo da definišete granice svojih zemalja članica”

Ankara Briselu za Kipar: “Nemate pravo da definišete granice svojih zemalja članica”

Ankara je objavila brzi odgovor na procene Evropske Komisije, kojima se zamrzava otvaranje novih poglavlja sa Turskom i sprečava završetak već otvorenih poglavlja.

„EU ili bilo koji od njenih članova nemaju ni nadležnost ni pravo da određuju granice treće zemlje. Prema tome, EU ne može da definiše granice zemlje članice zato što je to tražila “administracija kiparskih Grka” ili Grčka“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Turske, Faruk Kaymakci.

Ovom izjavom Turska preispituje granice EU i daje upute o načinu na koji bi Brisel trebao delovati!

“Velika je greška prihvatiti “južni Kipar” u EU”, dodao je Kaymakci.

On je rekao da “izveštaj ne donosi tačnu procenu trenutne situacije u zemlji i da nije moguće da Ankara prihvati nepoštene kritike koje sadrži izveštaj”.

Turski podsekretar je naglasio da je “Turska deo Evrope i uprkos preprekama nastavlja proces integracije. Svakako, postoje neki krugovi koji pokušavaju udaljiti EU od njenih vrednosti.”

Kaymakci je oštro kritikovao Komisiju rekavši da je “neprihvatljivo govoriti o terorističkoj organizaciji FETO kao političkom pokretu.” Ankara tvrdi da FETO stoji iza neuspelog pokušaja državnog udara protiv Erdogana 2016. godine.