Ankara će poslati istraživački brod u područja dogovorena sa Vladom u Tripoliju

Ankara će poslati istraživački brod u područja dogovorena sa Vladom u Tripoliju

Čavušoglu govori o „ostrvima čiji suverenitet nije uspostavljen“

Nekoliko dana pre odlaska na samit u Berlinu na kojem će se razgovarati o Libiji, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da će Turska, koristeći sporazum o pomorskoj andležnosti koji je potpisan s Tripolijem, provoditi istraživanja i operacije bušenja u područjima za koja tvrdi da će biti pronađena u okviru njenog kontinentalnog pojasa.

„Već u 2020. godini ubrzavamo proces, a kada se polje dodijeli i procedure budu završene, započećemo istraživanje i bušenje na tim područjima. Brod Oruc Reis će tamo sprovesti seizmička istraživanja“, rekao je Erdogan.

Obraćajući se iz Predsedničke palate u Ankari, turski predsednik je takođe poslao poruku o gasovodu East Med, koji Grčka, Kipar i Izrael žele da grade.

„Sa Libijom smo potpisali Memorandum o razumevanju koji se tiče pomorskih zona odgovornosti. U oblastima između obala Turske i Libije, sa pravnog stanovišta, nijedno istraživanje ili bušenje ne mogu da se izvrše bez odobrenja dveju zemalja“, tvrdi Erdogan. Izjava turskog predsednika je jako upadljiva, jer veruje da se u Berlinu ništa neće promeniti i da će dogovor sa vladom iz Tripolija ostati na snazi. U međuvremenu, uspostavio je rokove, ali i otkrio plovilo koje će se poslati u područje južno od Kasteloriza i istočno od Krita.

Erdogan: „Šaljemo vojsku u Libiju“

Najavio je i da će Ankara slati trupe u Libiju. „Da bi legitimna Vlada ostala na vlasti i donela stabilnost u zemlji, šaljemo našu vojsku“.

Međutim, turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da „u kontekstu memoranduma sa Libijom imamo neko osoblje tamo, a njihov se broj stalno menja. Oni treniraju, razmenjuju znanje i iskustvo. Oni takođe imaju i savetodavnu ulogu. To je vojna saradnja na obrazovnom i tehnokratskom nivou“.

Čavušoglu otvara pitanje sive zone

U tom kontekstu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u televizijskom intervjuu na televiziji CNN Turk ponovio je teoriju o „sivim zonama“ i ostrvima čiji suverenitet nije utvrđen.

„Postoje ostrva za koja nije utvrđeno kome pripada njihov suverenitet. Ni Lozanski ugovor, ni Mirovni ugovor iz 1948. godine nisu precizirali kome pripadaju. Opravdano kažemo da pripadaju nama; oni tvrde isto o sebi. Zbog toga treba da uspostavimo kontakte eksperata za rešavanje ovih pitanja. Kako ne bismo dobili još jednog Kardaka (‘Imia’) ‘,” rekao je Čavušoglu.

Pre tri dana, predsednik Republičke narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu tvrdio je da na Egejskom otoku postoje „ostrva koja se militariziraju ilegalno, kao i druga turska ostrva koja Grčka nelegalno zauzima“.

Čavušoglu je, tvrdeći da EastMed nije ni realan ni održiv, rekao da “ako se složimo da bi on trebao proći kroz naš ili kiparski prostor, moraju dobiti našu dozvolu za prolazak cevovoda”, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Slično tome, turski ministar energetike Fatih Donmez u intervjuu agenciji Anadolija najavio je koncesije za polja na istočnom Mediteranu. „U našem sporazumu sa Libijom postoji procedura za odobravanje najave sporazuma u ​​UN-u. Nakon što se ovaj proces dovrši, započećemo sa dodelom polja na našem području.

Turska ima najveću obalnu liniju u istočnom Mediteranu. Nema smisla da oni sužavaju naš prostor tvrdeći prisustvo nekih ostrva“, tvrdio je Donmez.

Kolumnista Hurriyet: „Slabost EU ojačala je Tursku i Rusiju u Libiji“

“U Libiji je prethodila saradnja Rusije sa Turskom. Neuspeh EU da igra bilo kakvu ulogu u ovoj krizi rezultat je njenog neadekvatnog upravljanja. Zemlje EU nisu prevazišle svoje različite poglede i sukob interesa i kao rezultat toga ne mogu formulisati zajedničku strategiju. Kriza u Libiji je najnoviji primer ove situacije “, napisao je u svojoj kolumni vodeći analitičar dnevnog lista„ Huiriyet“ Sedat Ergin. / ibna