Ankara će tražiti alternative ako bude isključena iz programa F-35, kaže Čavušoglu

Ankara će tražiti alternative ako bude isključena iz programa F-35, kaže Čavušoglu

Smatra da je odluka SAD-a da Tursku isključi iz programa „nepoštena“

Autor: Michalis Michael

Ankara će razmotriti alternative ukoliko ih Vašington isključi iz programa F-35 nakon kupovine ruskog protivavionskog sistema S-400.

„Trebaju nam borbeni avioni. Ako ne možemo kupiti F-35, tražićemo alternative“, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u Talinu, Estonija, gde boravi u službenoj poseti.

Ankara smatra da je odluka SAD-a da Tursku isključi program F-35 „nepravedna“, što je odluka koju je Vašington doneo posle turske kupovine sistema S-400 od Rusije.

Druga baterija ruskog protivavionskog sistema počela je da stiže u Tursku ove nedelje i isporuka će trajati do kraja septembra. Turska je naručila više od 100 aviona F-35.

Međutim, SAD su suspendovale učešće Turske u programu nevidljivih borbenih aviona kao odgovor na kupovinu ruskog sistema S-400. SAD su više puta izjavile da Turska ne može istovremeno imati S-400 i F-35.

Gostujući juče u glavnom gradu Rusije na međunarodnoj avio izložbi, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Ankara voljna da nastavi saradnju sa Moskvom u odbrambenoj industriji./ibna