Ankara: „Kastellorizo nije područje pomorske nadležnosti već samo teritorijalne vode“

Ankara: „Kastellorizo nije područje pomorske nadležnosti već samo teritorijalne vode“

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je saopštenjem na poruku Grčke i Egipta, u kojoj odbacuju sporazum Turske sa Libijom o uspostavljanju područja pomorske jurisdikcije. U izjavi, Ankara tvrdi da Kastellorizo nema status kontinentalnog pojasa izvan teritorijalnih voda!

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy izjavio je da je „sporazumom potpisanim sa Libijom deo naše zapadne granice područja pomorske nadležnosti u istočnom Mediteranu utvrđen. Sporazum je u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući relevantne članove Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu, a posebno sudske odluke koje stvaraju međunarodnu sudsku praksu“.

U izjavi Aksoy tvrdi da obalna projekcija Turske, koja drži najveću kontinentalnu obalu  istočnog Mediterana, ne može biti odsečena od ostrva; ostrva koja se nalaze „na suprotnoj strani medijalne linije između dva kopna ne mogu formirati područje pomorske jurisdikcije, niti isključivu ekonomsku zonu izvan njihovih teritorijalnih voda“.

Tursko ministarstvo optužuje Grčku i Republiku Kipar za maksimalističke stavove, navodeći da bi „na primer, Kastellorizo, malo ostrvo neposredno pored turskog kopna,  trebalo da kreira područje pomorske jurisdikcije 4.000 puta veće od sopstvene površine. Ovakvo razumevanje problema prouzrokovalo je da Egipat izgubi 40.000 kvadratnih kilometara ”.

Aksoy zaključuje da su Turska i Libija ovim sporazumom „pokazale da neće dozvoliti nikakav svršen čin u regionu“.

Turski generalni direktor za bilateralna politička i pomorsko-vazduhoplovna i granična pitanja Cagatai Erciyes napisao je „da su ostrva minimalne dužine obale u poređenju sa turskim kopnom; koji presecaju obalnu projekciju Turske i kontinentalni pojas; a nalaze se na pogrešnoj strani medijalne linije između dva kopna i ne bi trebalo da stvaraju kontinentalni pojas niti ekskluzivnu ekonomsku zonu “.

Ono što Ankara postiže ovom pozicijom je priznavanje da, osim Kastelloriza, postojie manje morske zone odgovornosti i područja nadležnosti i na Rodosu i na Kritu. / ibna