Ankara otvara nove frontove sa SAD i EU

Ankara otvara nove frontove sa SAD i EU

S-400 su isporučeni i prete EU nakon sankcija uvezi sa Kiprom

Ankara je, uprkos upozorenjima Vašingtona na moguće sankcije, dobila prvu seriju ruskih protivavionskih sistema S-400.

Slike tri ruska aviona Antonov koji su sleteli na bazu Murted u Ankari uživo su emitovani na svim turskim televizijskim mrežama. Ubrzo nakon toga, tursko ministarstvo odbrane dostavilo je slike iz baze, na kojima izgleda da turski kamioni nose S-400. Ova snažna projekcija smatra se pokušajem Turske da potvrdi svoju odlučnost da preuzme ovaj protivavionski sistem, čime je Moskva posebno zadovoljna.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar saopštio je da su “tri aviona sletela noseći sisteme. To je proces koji će se nastaviti u narednim danima. Tokom procesa prijema nismo se suočili sa problemima. Obuka našeg osoblja će se nastaviti i u Turskoj i u Moskvi a to će se desiti u bliskoj budućnosti.“ On je takođe rekao da Ankara nastavlja da razmatra mogućnost kupovine Patriot američkog protivvazdušnog sistema.

Portparol Stejt departmenta, Morgan Ortagus, u sredu je podsetila na “stvarne i negativne reperkusije” prema Turskoj, ako nastavi sa snabdevanjem ruskim raketama S-400. Recep Tayyip Erdogan je u više navrata ponovio da je sporazum sa Moskvom, potpisan 2017. godine, nepovratan i on je sam najavio da će transport raketa u njegovu zemlju početi u julu.

Istovremeno, Ankara je pozvala američku vladu da izbegne bilo kakve mere, upozoravajući na njihov uticaj na odnose između dve članice NATO-a. “Pozivamo američku stranu da izbegne preduzimanje bilo kakvih pogrešnih mera, osim diplomatije i razgovora, koje bi mogle naneti štetu odnosima između Sjedinjenih Država i Turske”, izjavio je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova, Hami Aksoi.

Donald Trump, tokom svog sastanka sa Erdoganom prije dve sedmice, prebacio je krivicu za ovaj problem na odbijanje prethodne administracije Baraka Obame da odobri Turskoj rakete Patriot, bez jasnog navođenja njegovog stava o pitanju sankcija.

Hami Aksoj je jasno stavio do znanja da SAD još uvijek nisu odgovorile na turski predlog o osnivanju zajedničke komisije, koja bi istražila moguće posledice instaliranja ruskih raketa u Tursku.

Čavušoglu: “Ako EU uvede sankcije, na Kipru ćemo odgovoriti intenzivnijim aktivnostima”

U Briselu je završena prešutna procedura odobravanja teksta o merama protiv Turske. Prema informacijama, nijedna zemlja nije izrazila svoje neslaganje i stoga je tekst usvojen kako je dogovoreno.

Tekst uključuje mere kao što su odlaganje razgovora na visokom nivou s Turskom, obustava pregovora o sporazumu o vazdušnom saobraćaju, smanjenje pretpristupnih fondova (160 miliona evra), kao i revizija kreditiranja aktivnosti Evropske centralne banke u Turskoj.

Visoki evropski funkcioner rekao je da su „aktivnosti bušenja Turske ilegalna; želimo da prestanu. EU je u potpunosti solidarna sa Kiprom. Proces je u toku i ne želim da otkrivam više detalja.”

Međutim, ove mere do sada nisu naterale Ankaru da zaustavi bušenje u kontinentalnom pojasu Kipra, a Mevlut Čavušoglu zapretio je EU da će, u slučaju sankcija, Ankara odgovoriti intenzivnijim aktivnostima na Kipru.

„Ako budemo morali, mi ćemo preduzeti dalje korake i niko nas neće zaustaviti. Međutim, ako EU, samo da bi zadovoljila administraciju kiparskih Grka (Republika Kipar) – iako priznajem da su do sada imali svoj stav – preduzima sve korake ka pokazivanju svoje podrške, onda ćemo odgovoriti i povećati našu aktivnost na Kipru. Uradićemo to bez ikakve sumnje. Učinićemo sve što možemo da podržimo prava Turske i kiparskih Turaka,“ izjavio je on. / ibna