Ankara upozorava: „Nećemo dozvoliti istraživanja u našem kontinentalnom pasu“

Ankara upozorava: „Nećemo dozvoliti istraživanja u našem kontinentalnom pasu“

Napad na Nikoziju, Total i EMI

Ankara je strogo upozorila Nikoziju na koncesiju na parceli 7. za koje Turska tvrdi da njen deo pripada turskom kontinentalnom pojasu.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj izjavio je: „Izveštaji za štampu pokazuju da je uprava kiparskih Grka na južnom Kipru odobrila parcelu 7 francuskom Totalu i italijanskom ENI u okviru navodne kiparske Ekskluzivne Ekonomske Zone i ignoriše prava kiparskih Turaka. To pokazuje da uprava kiparskih Grka na južnom Kipru nije shvatila našu odlučnost uprkos upozorenjima.

Kao što smo već mnogo puta rekli, deo navodne parcele 7 pripada našoj zemlji i registrovali smo je u UN“.

Aksoj kaže da “naša zemlja ni na koji način neće dozvoliti istraživanje ugljovodonika u našim pomorskim oblastima odgovornosti stranih država, kompanija i brodova i nastaviće da brani svoja prava i interese i preduzima neophodne mere”.

Portparol turskog ministarstva spoljnih poslova, nakon što je optužio Nikoziju za kršenje prava kiparskih Turaka u energetskim rezervama, zaključuje: „Još jednom upozoravamo kompanije koje se baziraju na ilegalnim parcelama kiparskih Grka da neće moći da sprovode istraživanja u oblastima unutar turskog kontinentalnog pojasa“ ./ ibna