Ankate pokazuju da Mitsotakisova Vlada ima koristi od krize COVID-19

Ankate pokazuju da Mitsotakisova Vlada ima koristi od krize COVID-19

Anketa javnog mnjenja Pulse za SKAI TV pojkazala je da je vladajuća Nova demokratija u prednost od 20,5 bodova nad glavnom opozicionom strankom SIRIZA.

Tačnije, Nova demokratija je došla na 42,5 bodova, SIRIZA na 22 boda, sledi Pokret za promene (KINAL) sa 6 bodova, Komunistička partija sa 5,5 bodova i stranka Grčko rešenje sa 4 boda a DiEM25 partija Yanisa Varoufakisa uzela je 2,5 poena.

Kyriacosa Mitsotakisa 51% ispitanika (manje od 2 boda u odnosu na prethodnu anketu, 30. marta – 1. aprila) smatra boljim kandidatom za premijera u odnosu na lidera SIRIZA Alexisa Tsiprasa. Značajno je da 22 odsto ispitanika nije ni jednom kandidatu dalo svoj glas nego su na ovo pitanje odgovorili sa “niko”.

Čini se da Mitsotakisova administracija, prema ovom istraživanju, uživa visoku stopu poverenja u pogledu načina na koji se bavila pandemijom koronavirusa. Tako je 63 odsto anketiranih reklo da ih pandemija i dalje zabrinjava.

Upitani da ocene Vladu na osnovu odluka i radnji koje je preduzimala u rešavanju pandemije, 75 posto ispitanika je kazalo da imaju pozitivno mišljenje. Najvažnije je da je 90 odsto glasača KINAL-a i 64 odsto pristalica SIRIZA reklo da Vlada dobro rešava zdravstvenu krizu.

Prema ekonomskoj perspektivi, anketa je pokazala da je preko 5 od 10 Grka pandemiju smatra finansijski „značajnom“ ili „veoma značajnom“, dok je 19 procenata reklo da su „umereno“ pod njenim uticajem. Samo 23 procenta reklo je da je uticaj na njihovu finansijsku situaciju „minimalan“ ili „mali“.

Štaviše, 66 odsto anketiranih očekuje da će ekonomsko stanje u njihovom domaćinstvu biti „veoma“ ili „značajno“ promenjeno u narednim mesecima. Petnaest procenata očekuje da će domaćinstva finansijski biti „umereno“ pogođena, a samo 13 procenata očekuje „minimalan“ ili „mali“ uticaj./ibna