Anketa agencije Metron Analysis šalje poruke Mitsotakisovoj Vladi

Anketa agencije Metron Analysis šalje poruke Mitsotakisovoj Vladi

Anketa kompanije Metron Analisis, koju je u nedelju objavio portal To Vima, stavila je vladajuću Novu demokratiju na prvo mesto sa 37,1%, a najveću opozicionu stranku SIRIZA na drugo sa 22%. Pokret za promene bio je treći na 5,8%, a slede Komunistička partija sa 5%, Grčko rešenje na 4,8% i DiEM25 na 4%.

Premijer je bezbedan na 65% podrške za način na koji obavlja svoje dužnosti. Najinteresantnije je da se, kako izgleda, Kyriacos Mitsotakis sviđa biračima stranaka centra (71%) i levog centra (52%), dok ga 31% onih na ekstremno levoj strani političkog spektra takođe vide u pozitivnom svetlu. Štaviše, on je i dalje najpopularniji lider političkih stranaka (66%).

U poređenju sa liderom stranke SIRIZA Alexisom Tsiprasom, Mitsotakisa 48% ispitanika smatra najprikladnijim za ulogu premijera, a samo 18% se odlučilo za bivšeg levičarskog premijera. Međutim, Tsipras je neznatno poboljšao svoj status, pošto je negativno mišljenje o njemu opalo na 65% (sa 67% u decembru), a njegova popularnost porasla je na 41% (sa 36% u prethodnoj anketi).

Čini se da je zabrinutost zbog Vladine politike fokusirana na tri oblasti: suzbijanje kriminala (pozitivno mišljenje o radu Vlade u ovoj oblasti palo je na 45%, sa ranijih 52%); obrazovanje (pozitivan stav ima 38%, u odnosu na 49% u poslednjem istraživanju); i upravljanje izbegličkom / migrantskom krizom (pozitivno mišljenje palo je na niskih 16%, sa ranijih 25%).

Pored toga, većina ispitanika (61%) izjaviloje da su zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja rata sa susednom Turskom, jer tenzije u Istočnom Mediteranu i dalje rastu.

U intervjuu prošle nedelje, lider SIRIZA Alexis Tsipras tvrdio je da su se pojavili prvi znakovi da popularnost konzervativne vlade među građanima počinje da opada, dok analitičari takođe ističu da se period „medenog meseca“ od izbora u julu bliži kraju, jer pitanja spoljne politike počinju da utiču na Mitsotakisovu Vladu.

Ipak, neki posmatrači ističu da je vođstvo od 15,1 poena nad glavnom opozicionom strankom šest meseci nakon izbora presedan i znak ogromnog odobravanja. Isti izvori tvrde da tako visoke stope odobravanja mogu primamiti Kyriacosa Mitsotakisa da raspiše „brze“ vanredne izbore, kako bi se ukinuo jednostavan sistem proporcionalnosti. Vladini funkcioneri, uključujući premijera, odbacili su takve scenarije./ibna