Anketa pokazuje da je Nova demokratija na putu da dobije većinu

Anketa pokazuje da je Nova demokratija na putu da dobije većinu

Ispitivanje javnog mnenja koje je u ime SKAI TV sprovela agencija Pulse stavio je glavnu opoziciju Novu demokratiju ispred SIRIZE za osam bodova. Opšti izbori u Grčkoj zakazani su za 7. jul.

Naime, prilikom analize važećih glasova, anketa je pokazala da je Nova demokratija na 35%, Siriza na 27%, zatim dolazi Pokret za promene na 7%, Komunistička partija na 5,5% i Zlatna zora na 4,5%.

Prema anketi, levičarska stranka DiEM25 – koju predvodi bivši ministar finansija Yanis Varoufakis – i ultra-desničarska stranka „Grčko rešenje“ bi takođe dobile izabrane poslanike u Dom, s 3,5% odnosno 3% glasova. Stranka Unije centra trenutno ima 1,5% glasova.

Analiza nalaza istraživanja javnog mnjenja pokazuje da se Nova demokratija, koju predvodi Kyriacos Mitsotakis, približava mogućnosti da formira samostalnu vladu. U slučaju da šest stranaka uđe u parlament, Nova demokratija bi imala većinu od 156 poslanika. U slučaju da sedam stranaka uđe u parlament, ta većina bi bila nešto manja i iznosila bi 152 poslanika.

Štaviše, prema istraživanju, 33% ispitanika je bilo za to da konzervativna stranka formira samostalnu vladu, a samo 12% kaže to isto za SIRIZU. Koaliciona vlada na čelu sa Novom demokratijom favorizovana je za 15%, dok je administracija koju predvodi SIRIZA u koaliciji s drugima podržana sa 19%.

Veliku koaliciju između dve strane podržava 13% birača.

Kako se izbori približavaju, glasači sve više očekuju pobedu Nove demokratije. Puls anketa kaže da 71 odsto njih veruje da će Nova demokratija trijumfovati nad SIRIZOM, dok samo 18 odsto očekuje da stranka koju predvodi Alexis Tsipras pobedi na izborima.

Kyriacos Mitsotakis se takođe smatra boljim od Tsiprasa za ulogu premijera, a 36% bi ga izabralo umesto Tsiprasa (kojeg u toj ulozi želi 28% birača). Ukupno 32% je reklo da ni jedan od njih nije sposoban da vodi zemlju.

Istraživanje, koje je provedeno usred rastućih tenzija između Grčke i Turske, takođe je pokazalo da 82% ispitanika veruje da je Tsiprasova administracija trebala obavestiti opozicione stranke o najnovijim turskim provokacijama./ibna