Anketa u Grčkoj: Ogromna većina zadovoljna Mitsotakisovom vladom

Anketa u Grčkoj: Ogromna većina zadovoljna Mitsotakisovom vladom

Prvo istraživanje javnog mnenja od opštih izbora u Grčkoj, prošlog jula, objavljeno je u četvrtak, pri čemu je većina za sada pokazala podršku politici koju provodi nova vlada desnog centra.

Istraživanje javnog mnenja pokazalo je da je velika većina ispitanika zadovoljna administracijom Kyriakosa Mitsotakisa od kada je Nova demokratija došla na vlast.

Naime, 76,4% reklo je da je smanjenje poreza na imovinu ENFIA “pozitivno”, a samo 2% je reklo da je “negativno”, dok je 43,15% reklo da je ekonomija najvažnije pitanje na koje vlada treba da se fokusira. Ukidanje „univerzitetskog azila“ od strane Ministarstva obrazovanja pozitivnim je ocenilo 66,15% ispitanika.

Štaviše, 53,2% reklo je da se od nacionalnih izbora oseća “pozitivnije” kada je u pitanju budućnost zemlje, dok je 50,5% reklo da je Mitsotakis više pogodan za ulogu premijera, a samo 20,75% se opredelilo za Alexisa Tsiprasa.

Na pitanje koliko su zadovoljni nastupom SIRIZA u opoziciji, 45,5% je odgovorilo da nisu nikako zadovoljni, dok je 29% odgovorilo da su “malo” zadovoljni. Samo 17,5% ispitanika ima pozitivno mišljenje o stranci u opoziciji.

Što se tiče preferencija prema strankama, Nova demokratija je otvorila razmak od 18 bodova u odnosu na SIRIZA, pri čemu je stranka desnog centra na 41,9% u odnosu na 23,07% za Tsiprasove levičare. Pokret za promene (KINAL) je na trećem mestu sa 5,37%, a sledi Komunistička partija sa 4,46%. Stranke Grčko rešenje i DiEM25, koje su prvi put ušle u parlament na izborima u julu, imaju nešto ispod praga od 3%.

Najzad, ministar za zaštitu građana Michalis Chrisochoidis bio je najpopularniji član kabineta, slede ministar razvoja Adonis Georgiadis, ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, ministarka obrazovanja Nicki Kerameus i ministar energetike Costis Hatzidakis./ibna