Ankete pokazuju da Grci ne žele prevremene izbore

Ankete pokazuju da Grci ne žele prevremene izbore

Ispitivanje javnog mnenja koje je sprovela kompanija Metron Analisis za Mega Channel pokazuje da vladajuća Nova demokratija ima dvocifrenu prednost u odnosu na najveću opozicionu stranku SIRIZA, dok se većina Grka protivi bilo kakvoj ideji o vanrednim izborima.

Grčka se priprema da potpuno ukine ograničenja uvedena u martu radi sprečavanja širenja koronavirusa, ali je 41 odsto anketiranih za Metron reklo da im je najveća briga za budućnost ekonomija (u poređenju sa 31 procenat u prethodnoj anketi u aprilu). Koronavirus je bio drugi sa 20 procenata.

Velika većina Grka (84 procenata) čini se da je zadovoljna vladinim merama u zdravstvu tokom koronavirusne krize, dok 73 procenta odobrava napore na reformi digitalnog upravljanja. Najvažnije je da postoji takođe veliko odobravanje vladine politike u borbi protiv kriminala (56 procenata) i stavova u vezi sa turskim provokacijama na granici Evrosa i na drugim mestima (52 procenta).

Što se tiče namera za glasanje, anketa je pokazala da bi Nova demokratija bila vodeća sa 40,3 boda, a slede je SIRIZA sa 20,9 bodova, Pokret za promene (KINAL) sa 5,1 bod, Komunistička stranka (KKE) sa 4,6 bodova, stranka Grčko rešenje 2,6 bodova i DiEM25 sa 2,5 poena.

Uprkos upornim glasinama i izveštajima u delu štampe da je premijeru Kyriakosu Mitsotakisu savetovano da iskoristi popularnost svoje vlade i raspiše vanredne izbore, 8 od 10 Grka protivi se prevremenom glasanju, 64 procenta veruje da se „stvari kreću u pravom pravcu“  i 68 odsto pozitivno gleda na rad premijera.

Suprotno tome, lidera glavne opozicione stranke SIRIZA, Alexisa Tsiprasa, 65 posto anketiranih gleda u negativnom svjetlu, dok samo 25 posto pozitivno gleda na njega u vezi sa njegovim ponašanjem kao lider opozicije. U celini, glavna opoziciona stranka zauzima 21 odsto pozitivnih stavova i 69 odsto negativnih.

Konačno, istraživanje je pokazalo određeni evroskepticizam u biračkom telu, jer je 53 procenata reklo da negativno gleda na Evropsku uniju kao na instituciju, a 40 posto ima pozitivan stav prema bloku. / Ibna