Ankete pokazuju da Nova demokratija ima prednost uoči nedeljnih izbora

Ankete pokazuju da Nova demokratija ima prednost uoči nedeljnih izbora

Još dva ispitivanja javnog mnenja pojavila su se ove nedelje, nekoliko dana pre nego što Grci izađu na birališta na evropskim i lokalnim izborima. Oba istraživanja pokazuju da vladajuća levičarska SIRIZA zaostaje za glavnom opozicionom partijom, konzervativnom Novom demokratijom (ND).

Konkretno, anketa za Rass u ime TV 24 je pokazala da trenutno Nova demokratija može računati na 31,7 odsto glasova, a SIRIZA na 23,2 odsto. Dve vodeće partije prate Socijalistički pokret za promene (8,7%), Komunistička partija (6,7%) i neonacistička Zlatna zora (6,4%). Sve ostale stranke padaju ispod 3 procenta potrebnih za ulazak u parlament.

Velika većina ispitanika (73,5%) izjavila je da veruju da će konzervativci pod vodstvom Kiriacosa Mitsotakisa pobediti na evropskim izborima 26. maja, a samo 20,3% smatra da će SIRIZA i Alexis Tsipras biti na prvom mestu.

Ipak, čini se da je vladajuća stranka uspela da dobije podršku samo 52,5 odsto svojih pristalica, ostavljajući mnogo prostora za poboljšanje narednih dana. S druge strane, 87,2% pristalica ND-a izgleda da imaju nameru i da podrže partiju desnog centra.

Pored toga, ispitivanje javnog mnenja koje je sproveo Alco po narudžbi OPEN TV stavlja ND u prednost od 6,3 boda u odnosu na levičare. Pri odbijanju do važećih glasova, ND je na 29,9 odsto, a SIRIZA na 23,6 odsto. Zlatna zora (5,7%), Pokret za promene (5,7%) i Komunistička partija (5%) su se borili za treće mesto.

Najzapaženiji podatak je da je, kako izgleda, na prethodnim izborima 30% neodlučnih ispitanika glasalo na SIRIZU, a 15% se odlučilo za Novu demokratiju.

Analitičari ističu porast uticaja Pokreta za promene u nedavnim anketama, pošto stranka nastoji da se učvrsti na trećem mestu u predstojećim izbornim borbama, s ciljem povećanja podrške na opštim izborima koji se očekuju u oktobru ove godine.

Obraćajući se na skupu u Ahaji u ponedeljak, Kiriacos Mitsotakis pozvao je birače levog centra da se ujedine sa Novom demokratijom u borbi protiv populizma. Sa druge strane, Alexis Tsipras je lično apelovao na one koje on naziva “progresivnim” biračima da se pridruže borbi protiv neoliberalizma i krajnje desnice u Evropi i Grčkoj./ibna