Ankete u Severnoj Makedoniji pokazuju različite rezultate

Ankete u Severnoj Makedoniji pokazuju različite rezultate

Dve ankete provedene su u Severnoj Makedoniji pred predsedničke izbore zakazane za 21. april. Ispitivanje javnog mnenja koje su proveli Prospekt-M i TV Telma ukazuju da bi, ako bi se izbori održali sutra, preko 25% birača glasalo za kandidata vladajuće koalicije, Stevu Pendarovskog, 22,4% bi glasalo za makedonskog opozicionog kandidata, Gordanu Siljanovsku i 10,9% bi glasali za nezavisnog kandidata, Blerima Reku, koji ima podršku albanske opozicije. Preko 18,3% ispitanika još nije odlučilo da li će učestvovati na izborima, dok je 17,9% njih izjavilo da neće glasati ni za jednog kandidata.

Iako Pendarovskog podržavaju i albanske vladajuće stranke, samo 15% albanskih ispitanika potvrdilo je da će glasati za njega. Međutim, 41,5% albanskih ispitanika odgovorilo je da će glasati za albanskog kandidata, Blerima Reku. Istraživanje javnog mnenja takođe sugeriše da će ove izbore osvojiti kandidat vladajuće koalicije, Stevo Pendarovski.

Međutim, pre nekoliko dana, istraživački centar Makfaks proveo je još jedno istraživanje javnog mnenja, koje je pokazalo da će na predsedničkim izborima pobediti makedonski opozicioni kandidat Siljanovska sa 40,6 odsto glasova.

Isto ispitivanje pokazuje da bi kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski dobio 36,9% glasova, dok bi albanski kandidat Blerim Reka dobio samo 4,7% glasova. / ibna /