Apostolova: Kosovo nema vremena za gubljenje

Apostolova: Kosovo nema vremena za gubljenje

Šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova, rekla je da očekuje da će kosovska vlada biti formirana što je pre moguće kako bi se nastavio dijalog Kosovo-Srbija.

Ona je u intervjuu za Kosovo Online takođe rekla da Srbi koji su dobili najviše glasova na izborima treba da budu deo sledeće vlade i ponovila da EU očekuje ukidanje 100% tarifa na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Evropska unija je više puta rekla da treba ukinuti stopostotne tarife koje je kosovska Vlada uvela na uvoz robe iz Srbije i BiH. Nismo promenili svoj stav, naprotiv, mislimo da nova Vlada treba odmah da ukine tarife. Ne samo zato što je u suprotnosti sa CEFTA sporazumom, već i zato što je protiv dobrosusedske saradnje“, rekla je ona.

Između ostalog, izaslanik EU na Kosovu naglasila je da je Evropska unija tu da olakša dijalog između Prištine i Beograda.

„Uloga EU i drugih partnera je da obezbede sprovođenje svih sporazuma koje je preuzelo Kosovo. Isto važi i za drugu stranu, jer Srbija takođe mora da sprovede neke dogovore. Konačni sporazum mora biti sveobuhvatan, efikasan, u skladu sa međunarodnim konvencijama i zakonima i u skladu sa vrednostima EU“, dodala je Apostolova./ibna