Arestisova ostavka pokrenula oluju reakcija

Arestisova ostavka pokrenula oluju reakcija

Oštri komentari opozicionih stranaka, svi su slobodni da deluju u skladu sa stavom vlade

Piše: Michalis Michael

Mišljenje predsednika Disciplinskog odbora Javnog nadzornog organa revizorske profesije, sudije Giorgosa Arestisa, nalazi se u centru pažnje na Kipru. Potonji je govorio u Trećem programu RIK-a i nije krio svoje nezadovoljstvo obezbređivanjem nalaza za katastrofu banke Co-op od strane vlade, a posebno kiparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa.

Kao što je naglasio, učinjen je pokušaj dekonstrukcije i obezvređivanja nalaza a la carte, te je pokrenuto pitanje dostojanstva pozivajući se na uvredljivo ispitivanje od strane vlade u vezi sa nalazom Odbora za saradnju. On nije skrivao svoje nezadovoljstvo zbog onoga što su predsednik Republike i ministar finansija rekli za rad istražnog odbora.

„Kao što dobro znate, niko nije nezamenjiv, ni ako vladate, ni ako imate kancelarije, čak i ako donosite sudske odluke. To nije prvi put da se advokati ili čak i glavni tužilac ne slažu ili procenjuju ponašanje sudija Vrhovnog suda. Želim da pohvalim posao koji je učinjen, ali ne možete utvrditi činjenicu, i na kraju, izvući zaključke koji nemaju nikakve veze sa prethodnim nalazom”, izjavio je predsjednik Kipra Nicos Anastasiades.

Prirodni razvoj

Rekavši da je, nakon ostavke Arestisa iz pomenutog odbora, razumevanje situacije i od strane vlade i opozicije bilo kontradiktorno. Ostavka Georgiosa Arestisa iz predsjedništva “Disciplinske komisije Javnog nadzornog tijela revizorske profesije”, u koju ga je imenovao Savet ministara, šamar je vladi koja je ponizila instituciju istražnih odbora“, rekao je predsednik Ekološkog pokreta – Građanska saradnja, Giorgos Perdikis. On je rekao da predsjednik Republike, ministar finansija i glasnogovornik vlade podrivaju gospodina Arestisa na ličnom nivou, kao i instituciju istražnih odbora.

Zamoljen da komentariše ostavku Arestisa, generalni sekretar AKEL-a, Andros Kiprianou, opisao je to kao normalan razvoj nakon načina na koji je vlada reagovala na to pitanje. Taj nalaz izvlači zaključke zasnovane na previše dokumenata, ne samo na izjave, rekao je Andros Kiprianou, dodajući da je došlo do potcenjivanja osoba koje čine Odbor i da je minimum koji su morale učiniti da bi sačuvale svoje dostojanstvo bio ostavka sa pozicija na koje ih je imenovala vlada.

“Svi su slobodni da naprave svoj izbor”, izjavio je portparol kiparske vlade Prodromos Prodromou, koji je već u ponedeljak komentarisao pitanje o ostavci g. Giorgosa Arestisa. Videli smo obrazloženje koje je iznio gospodin Arestis, što nije tačno ono što vi mene pitate, ali u svakom slučaju, svako je slobodan da napravi svoj izbor. Vlada je napravila taj izbor, g. Arestis je podnio ostavku i trebalo bi ga zameniti“, zaključio je Prodromos Prodromou./ibna