Atina će se zalagati za “zajednička rešenja” za krizu sa COVID-19 na ključnom sastanku Evrogrupe

Atina će se zalagati za “zajednička rešenja” za krizu sa COVID-19 na ključnom sastanku Evrogrupe

Ministar finansija Grčke, Christos Staikouras, učestvovaće danas na konferenciji Evrogroupe, kako bi sa kolegama izi zemalja članica razgovarao o predlozima za rešavanje ekonomskog uicaja pandemije koronavirusa na ekonomiju EU.

Grčki ministar finansija izrazio je optimizam da će se postići kompromis u korištenju potrebnih alata i mera za odgovarajuću zaštitu svih država članica evrozone, jer je „neprijatelj zajednički, pa se traže zajednička rešenja“.

Staikouras će se pridružiti kolegama iz južnih država članica, uključujući Italiju i Španiju, kako bi se založio za snažnu manifestaciju evropske solidarnosti, uprkos znakovima da, što se Berlina tiče, “korona obveznice” neće biti prihvatljive za nemačke članove Parlamenta.

Atina želi da obezbedi adekvatnu podršku u pogledu pružanja likvidnosti svojoj ekonomiji koja je na testu zbog blokada i ograničenja kretanja širom zemlje, u sklopu borbe protiv širenja koronavirusa.

Analitičari HSBC-a očekuju da će recesija u Grčkoj kretati oko 6% u ovoj godini, dok će se ekonomija zemlje 2021. godine povećavati po stopi od 5,8%.

Prema UniCreditu, Grčka će ove godine zabeležiti pad BDP-a od 18,6 posto, ali očekuje se da će se ekonomija snažno oporaviti 2021. godine. Takođe se očekuje da će recesija u Grčkoj biti veća od bilo koje druge zemlje u Evropi, kaže UniCredit.

Naredne nedelje na samitu lidera EU razgovaraće se o predlozima koje je iznela  Evrogrupa. Ipak, postoje znakovi da će biti potreban naknadni sastanak ministara finansija na kraju današnjeg konferencijskog poziva kako bi pokušali premostiti razlike.

Portparol grčke Vlade, Stelios Petsas, rekao je novinarima u ponedeljak da Atina očekuje da će se na nivou evrozone dogovoriti „zajednička komponenta“ kako bi se finansirale neophodne akcije svih država članica EU.

Veruje se da su i neposredne i dugoročne opcije za rešavanje ekonomskog pada pandemije na stolu. Upotreba fonda za pomoć ESM-a, Evropske investicione banke i programa rada Evropske komisije za kratkoročni period prijavljeni su kao opcije.

U međuvremenu, Rojters je izvestio da je u Francuskoj iznesena ideja o privremenom zajedničkom fondu, nepoznate veličine, koji je namenjen isključivo finansiranju i koordinaciji ekonomskog podsticaja posle zdravstvene krize ./ibna