Atina: Drugi dan, novi slučaj policijskog načina rešavanja problema- suzavac bačen na Božićni market

Atina: Drugi dan, novi slučaj policijskog načina rešavanja problema- suzavac bačen na Božićni market

Slučajevi rešavanja problema na policijski način se beleže jedan za drugim u Atini, a tenzija postaje… decentralizovana. U međuvremenu se očekuje da će odluka Mitsotakisove Vlade da kojom bi trebala da budu određena ograničenja prava na protest, marš i miting, izazvati snažne reakcije u javnosti.

Nakon zvaničnih izveštaja i otkrića građana da su specijalne policijske snage brutalno napale i uhapsile poznatog režisera i njegova dva sina na krovu njegove kuće, koja je pored zgrade ukojoj se odvijala policijska akcija, u nedelju je suzavac bačen na Božićni market.

Niz događaja odvijao se u nedelju u Maroussi, severnom predgrađu Atine. Povodom iseljavanja nelegalnih stanovnika na tom području, na ulice je izašla grupa Antifa od oko 150 ljudi. Zaista, kako predsednik udruženja trgovaca Marouse ističe, ovaj protest je bio miran, bez uticaja prodavce na marketu. Međutim, policijske grupe uletele su u sukob pomoću suzavaca i jurnjave, a u vreme kada su hiljade građana, uglavnom porodica, odlazili u božićnu kupovinu.

Istovremeno, šokantan tekst u novinama Documento izazvao je ogorčenje. Prema videu na koji se tekst poziva, službenici Odelenja u Omoniji, u srcu Atine, 18. oktobra, viđeni su kako se bacaju na ulicu i vezuju jednu ženu invalida. Nakon toga, uhapsili su advokata koji se žalio na takvo ponašanje. Ove događaje je zvanično potvrdila grčka policija, uz napomenu da su umešani policajci uhapšeni i protiv njih je pokrenut proces. Ostaje pitanje, međutim, zašto incident nije objavljen i da li su policajci na kraju novčano kažnjeni ili su još uvek na dužnosti.

Borba protiv bezakonja bila je jedna od glavnih predizbornih obaveza Nove demokratije, sa posebnim fokusom na kvart Exarchia. Međutim, gotovo šest meseci nakon što je Kyriakos Mitsotakis preuzeo vlast, sukobi policije s anarhističkim grupama proširili su se na veći deo Atine. To se prije odnosi na činjenicu da žrtve policijskog nasilja nisu takozvani “džeparoši”, već … slučajne osobe, čak i miroljubivi građani kao što je režiser D. Indares.

Glavna opoziciona stranka SIRIZA oštro je napala ministra zaštite građana Michalisa Chrisochoidisa i premijera zbog pružanja političkog pokrića proizvoljnom ponašanju koje je pokazala policija. U intervjuu za ANT1, Alexis Tsipras naglasio je da Vlada koncept bezbednosti pretvara u nebezbednost, a zakonitost i stabilnost u “teror i represiju”, što, kako je rekao, utvara put situaciji “Divljeg zapada”.

Lider SIRIZE-a optužio je politiku “autoritarizma” za neefikasnost, napominjući da “osećati se bezbedno znači da moći otići na market u Marousi i ne osećati strah kao da sam u Gazi”. „Bezbednost nije konzervativni koncept. Bezbednost je veoma važna za našu demokratiju“, naglasio je on, osuđujući autoritarnost koju je pokazala vlada. / ibna