Atina na sastanku Evrogrupe ima dva ključna cilja

Atina na sastanku Evrogrupe ima dva ključna cilja

Evropska radna grupa (EVG) nije detaljno raspravljala o Grčkoj na sastanku koji je održan pre dva dana, a nakon objavljivanja Izveštaja o poboljšanom nadzoru Grčke od strane Evropske komisije, koji je pokazao da je ekonomija na pravom putu.

EVG je postavila temelje za očekivano odobrenje na sastanku Eurogrupe 4. decembra o isplati sredstava iz fondova za period nakon finansijskog spasavanja Atini. Kako sada stvari stoje, Mitsotakisova administracija očekuje zeleno svetlo za isplatu sredstava skupljenih merama za smanjenje duga, koje su u vrednosti od 767 miliona evra.

Izveštaji lokalnih medija ukazuju da grčka Vlada na sledećem sastanku Evrogrupe namerava da istakne dva zahteva. Prvi je da međunarodni kreditori omoguće smanjenje primarnih ciljeva za višak od 2021. godine nadalje.

Pored toga, očekuje se da će Atina tražiti od partnera iz evrozone da izdvoje 640 miliona evra prihoda ostvarenog od nacionalnih centralnih banaka na grčkim državnim obveznicama u skladu sa Sporazumom o neto finansijskoj imovini (ANFA) i programu tržišta hartija od vrednosti (SMP), a koji će biti utrošeni za ekonomski rast.

Ključno je da grčka vlada takođe očekuje da će naredne godine biti objavljeni izveštaji o održivosti duga (DSA), koji će u velikoj meri odrediti čemu se Atina može nadati u pogledu ovih svojih ciljeva. Moguća upotreba sredstava prikupljenih nakon finansijskog spašavanja, koja su prvobitno bila namenjena smanjenju duga Grčke za potrebe rasta, biće ocenjena kao deo DSA naredne godine.

Što se rasta tiče, Grčka bilježi povećanu stopu, dok se ostale ekonomije evrozone bore sa problemima. Guverner Banke Grčke Iannis Stournaras rekao je u sredu da se „tempo ekonomskog rasta, iako je pao za jedan procentni poen u Evropi i utiče na naš izvoz, povećava“.

Očekuje se da će grčka ekonomija ove godine rasti brzinom od 1,9 procenata i 2,4 odsto u 2020. godini, rekao je šef Centralne banke u toj zemlji./ibna