Atina naglašava da ne postoji “zahtev za pristajanje u grčkim lukama” iranskog tankera

Atina naglašava da ne postoji “zahtev za pristajanje u grčkim lukama” iranskog tankera

Dva dana nakon polaska Gibraltara Adrian Darja, iranski tanker, još uvek plovi Mediteranom kraj obala Alžira, a grčka luka Kalamata je navedena kao dolazna destinacija.

Američki funkcioneri uputili su ozbiljna upozorenja Grčkoj i bilo kojoj zemlji EU, izjavljujući da bi se, prema međunarodnim izvorima, bilo kakva pomoć iranskom tankeru, koji od juče plovi Mediteranom, mogla smatrati materijalnom podrškom terorističkoj organizaciji.

Atina: Nema zahteva za pristajanje u grčkim lukama

“Nema zahteva za pristajanje u Kalamati ili bilo kojoj drugoj grčkoj luci”, navodi Atina, “niti je upućen bilo koji drugi zahtev grčkim vlastima, koji pažljivo prate razvoj događaja”.

U kontaktu sa Vashingtonom

Prema diplomatskim izvorima, grčko Ministarstvo spoljnih poslova je u diplomatskoj komunikaciji sa američkom stranom, čiji je stav po ovom pitanju dobro poznat i prenosen je ne samo Grčkoj, već i svim mediteranskim državama i lukama.

Hronika trilera

Tanker, koji je nazvan Adrian Daira 1 pod iranskom zastavom, prethodno poznat kao Grace 1 pod panamskom zastavom, zadržale su vlasti Gibraltara 4. jula pod sumnjom da je preneo naftu u Siriju, koja je pod evropskim sankcijama.

Nakon uveravanja Teherana da pošiljka 2,1 miliona barela nafte nije upućena u Siriju, izdata je dozvola za plovidbu, što je rezultiralo intenzivnom reakcijom Washingtona, koji je izdao nalog za zadržavanje tankera i zaplenu njegovog tereta.

Američki državni sekretar M. Pompeo opisao je odluku britanskih vlasti kao “vrlo tužnu”. “Mi radimo u skladu sa evropskim zakonom”, rekli su gibraltarski funkcioneri.

Svaki potez za novo zadržavanje imaće “ozbiljne posledice”, kaže Teheran, a ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Washington da želi dalje jačanje tenzija. / ibna