Atina nastavlja sa privatizacijom međunarodnog aerodroma

Atina nastavlja sa privatizacijom međunarodnog aerodroma

Premijer Grčke Kyriacos Mitsotakis predsedavao je sastankom vladinog Saveta za ekonomsku politiku, koja se posebno fokusirala na napore za bolju promociju državnog programa privatizacije.

Na sastanku je odlučeno da će Ministarstvo finansija ubrzati proces prodaje 30 posto udela u Atinskom međunarodnom aerodromu (AIA), odlučivši o tome kako da se reše pitanja koja blokiraju privatizaciju. Ipak, očekuje se da će krajnji rok, koji sada ističe krajem septembra, biti produžen nekoliko nedelja.

Savet će ovlastiti grčku agenciju za privatizaciju, HRADF, da odmah zaključi poziv za izražavanje interesa za 30% dionica aerodroma.

Grčka je 1996. godine osnovala kompaniju sa ciljem izgradnje, održavanja i upravljanja atinskim aerodromom „Eleftherios Venizelos“ u periodu od 30 godina u skladu sa odgovarajućim sporazumom o koncesiji. AIA je najveći aerodrom u zemlji i jedan od glavnih infrastrukturnih objekata. U 2018. godini prevezeno je 24 miliona putnika, od čega 16,4 miliona međunarodnih.

Ministar finansija Christos Staikouras, koji je takođe učestvovao na sastanku u sredu, izjavio je da je vlada uvek iticala da će „privatizacije tretirati kao sredstvo ekonomskog rasta, pod uslovom da su one u potpunosti transparentne i vođene nacionalnim interesom“.

On je rekao da je privatizacija AIA prvi takav proces koji je preduzela Mitsotakisova administracija, dodajući da prethodna vlada nije ispunila svoje obećanje da će to biti prihvaćeno.

Štaviše, Atina će da angažuje američku investicionu banku Lazard koja će je savetovati o upravljanju grčkim dugom. Pretpostavlja se da će sporazum grčke države sa Lazardom biti zaključen čim se zemlja vrati na status „investicionog nivoa“.

O ranoj otplati dela duga Grčke prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) raspravljaće se na sastanku Evrogrupe u petak. Izvori iz ministarstva finansija saopštili su da će Christos Staikouras održati bilateralne razgovore sa Klausom Reglingom, Mariom Centenoom, Valdisom Dombrovskisom i Pierreom Moscovicijem./ibna