Atina obezbedila podršku za rešavanje krize na granici

Atina obezbedila podršku za rešavanje krize na granici

Grčka je u utorak obezbedila podršku svojih partnera iz Evropske unije u rešavanju krize na svojim granicama s Turskom.

Premijer Kyriacos Mitsotakis održao je zajedničku konferenciju za novinare s predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i šefom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Nakon obilaska grčko-turske granice s grčkim premijerom, Ursula von der Leyen jasno je dala do znanja da će EU pomoći Grčkoj u očuvanju njenih granica jer Ankara, kontroverzno, gura hiljade migranata prema Europi.

Izveštaji lokalnih medija ukazuju na to da je Mitsotakisova administracija ostvarila svoj cilj – obezbedila je diplomatsku podršku i osudu turskih akcija.

“Situacija na našoj granici nije samo pitanje Grčke, već je odgovornost Evrope u celini”, rekla je predsednica Evropske komisije. „Oni koji, kako izgleda, testiraju jedinstvo Evrope biće razočarani. Mi ćemo se držati naše linije i naše jedinstvo će prevladati “, dodala je.

Odgovarajući na poziv Kyriacosa Mitsotakisa za solidarnost u vreme kada je Grčka na teškom testu, Frontex je otkrio da planira poslati tim za brzo raspoređivanje, zajedno sa 100 novih graničara na kopnu i moru. Atini će biti dodeljeno i 700 miliona evra kao pomoć u rešavanju krize.

U međuvremenu, šef ruskog Centra za pomirenje u Siriji, kontraadmiral Oleg Žuravlev, rekao je da Turska pokušava gurnuti 130.000 izbeglica iz Sirije u Grčku. Izjava podržava argument Atine da se suočava sa „asimetričnom pretnjom“ susedne Turske.

Analitičari ističu da Turska pokušava “ucenjivati” EU ignorisanjem sporazuma iz 2016. godine prema kojem je trebala zadržati izbeglice i migrante na svojoj teritoriji i ne pustiti da krenu u Evropu. Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan požalio se da EU nije uplatila sredstva koja je ranije pristala dati Ankari za smeštaj izbeglica.

Očekuje se da će na sastanku Evropskog saveta krajem marta biti detaljnije razgovarano o odgovoru EU. Međutim, bilo je poziva da se sastanak održi i ranije./ ibna