Atina očekuje zeleno svetlo za raspodelu fondova

Atina očekuje zeleno svetlo za raspodelu fondova

Očekuje se da će na sastanku Evrogrupe, koji je zakazan za danas, biti oslobođeno 767 miliona evra pomoći Atini za smanjenje duga. Takođe bi trebao biti odobren četvrti izveštaj „pojačanog nadzora“ grčke ekonomije, koji koji su sačinili evropski kreditori.

Izvori iz vrha EU rekli su da se očekuje da će prihodi SMP / ANFA biti prebačeni u Grčku sledeće godine, nakon što parlamenti EU odobre taj potez, uključujući nemački Parlament.

Smatra se da grčka vlada želi da koristi sredstva prikupljena nakon finansijskog spasavanja zemlje za finansiranje investicija koje bi podstakle privredni rast, ali i drugih mera. Ministar finansija Christos Staikouras mogao bi u srijedu pokrenuti to pitanje sa partnerima iz evrozone, ali konačnu odluku ne treba očekivati prije 2020. godine.

Na poslednjem sastanku Radne grupe Evrogrupe, Atina je pokrenula pitanje promene korištenja sredstava koja su prikupljena nakon finansijskog spasavanja i koja su namenjena smanjenju državnog duga Grčke, kako bi se koristila za posebne investicione planove. Prema analitičarima, sudbina zahteva Atine mogla bi uticati na politička dešavanja u Nemačkoj, kao i na tok ekonomije evrozone u celini naredne godine.

Christos Staikouras rekao je na ekonomskoj konferenciji ranije ove sedmice da očekuje snažan rast u 2020. On je dodao da će Mitsotakisova administracija nastaviti da smanjuje poreze.

“Grčka se vraća normalnost i to je vidljivo kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou”, rekao je Staikouras.

Štaviše, prema ministru finansija, raspoloživi fiskalni prostor naredne godine biće takođe iskorišten za smanjenje poreskog opterećenja domaćinstava i preduzeća, dok se Atina takođe nada da će uveriti svoje međunarodne kreditore da smanje cilj za primarni budžetski suficit od 3,5% u 2022. godini i 2,2% nakon toga ./ibna