Atina pozdravlja dogovor Evrogrupe u vezi COVID-19 vredan 500 milijardi

Atina pozdravlja dogovor Evrogrupe u vezi COVID-19 vredan 500 milijardi

Nakon šesnaest i po sati sastanaka putem konferencijskog poziva, Evrogrupa je saopštila da je postigla dogovor o sveobuhvatnom odgovoru ekonomske politike na epidemiju COVID19, vrednog približno pola biliona evra.

Atina je pozdravila vest – uprkos činjenici da se „korona-obveznica“ pokazala nedostižnom – te očekuje da će dobiti oko 15 milijardi evra za pomoć u borbi protiv koronavirusa i njegovog uticaja na grčku ekonomiju.

Ministar finansija Christos Staikouras rekao je da je sporazum „zadovoljavajući“, jer nudi neophodna sredstva za upravljanje neviđenim socijalnim i ekonomskim uticajem, pored nedavnih odluka Evropske centralne banke s ciljem da se poveća likvidnost.

Grčki ministar je dodao da „pozitivna odluka“ od četvrtka mora biti početak još ambicioznijih evropskih inicijativa u budućnosti da se pomogne povratku ekonomskoj normalnosti u Evropi.

Odgovor bloka počiva na tri „bezbednosna gnezda“ – jedno za radnike, jedno za preduzeća i jedno za države.

Tačnije, Evrogrupa se složila da uspostavi kriznu podršku protiv uticaja pandemije za iznos od 2% BDP-a država članica, blizu 240 milijardi eura. Podrška će biti dostupna svim članicama ESM-a, uz „standardizovane uslove“, na osnovu prethodne procene evropskih institucija.

Štaviše, odlučeno je da se napravi privremeni evropski instrument koji će podržati nacionalne bezbednosne mreže u ovoj krizi – zvani „SURE“. Ovo će objediniti kolektivnu finansijsku snagu na nacionalnom i evropskom nivou, kako bi se do 100 milijardi evra kanalisalo u nacionalne sisteme koji su suočeni sa najvećim pritiscima.

Na poslovnom planu, ministri finansija Evrozone odobrili su i inicijativu EIB-a za stvaranjem panevropskog štita čiji je cilj garantovanje 200 milijardi evra kreditiranja sa fokusom na mala i srednja preduzeća.

Konačno, grupa se takođe složila da radi na Fondu za oporavak – u okviru budžeta Evropske unije – koji bi „objedinio finansijsku snagu, za ubrzanje investicija koje su nam potrebne“, kako je objasnio predsednik Evrogrupe Mario Centeno. To je daleko u koliko je Evrogrupa bila spremna da odgovori na pozive za rešavanje zajedničkog duga, od država članica, uključujući Italiju, Španiju i Grčku./ibna