Atina se nada da će progurati još fiskalnih zahteva u narednih nekoliko sedmica

Atina se nada da će progurati još fiskalnih zahteva u narednih nekoliko sedmica

Očekuje se da će napredak u primeni prethodnih akcija kao dela grčkog programa koji je usledio nakon finansijskog spasavanja biti ocenjen tokom sastanka radne grupe za Evropu ove nedelje. Na sastanku u četvrtak, EVG bi mogao da se odredi prema razvoju nedavnih direktnih razgovora u Atini između grčkih zvaničnika i tehničkih grupa Trojke.

Atina do sredine februara ima vremena da završi prethodne akcije. Nakon toga, očekuje se da grčka strana iskoristi uspešan zaključak petog pregleda finansijskog stanja nakon rešavanja blokade kako bi postavila niz zahteva međunarodnim kreditorima, uključujući pregovore o primarnim ciljevima budžetskog viška, stavljanje na raspolaganje više fiskalnog prostora za finansiranje investicija i dalje smanjivanje poreza.

Krajem februara, grčki poverioci objaviće izveštaj u okviru petog pregleda, pri čemu se očekuje da će Grčka biti na dnevnom redu sastanka Evrogrupe 16. marta. Vlada premijera Kyriakosa Mitsotakisa nada se da će koristiti pozitivnu kritiku da bi podstakla sledeće fiskalne zahteve:

  • promena upotrebe dobiti centralnih banaka evrozone iz grčkih obveznica (SMPs, ANFAs)
  • prenos bilo kojeg iznosa primarnog viška koji je prekoračio plan iz jedne godine u narednu
  • oslobađanje sredstava za rešavanje migracionih tokova iz fiskalnog rezultata
  • korištenje bilo kojeg prekoračenja primarnog višak za smanjenje poreza
  • snižavanje ciljeva primarnog viška u narednim godinama

Ministarstvo finansija je već izjavilo da je jedan od primarnih ciljeva ove godine smanjiti takozvani solidarni namet, s ciljem da se kasnije potpuno ukine. Takođe želi da smanji doprinose za socijalno osiguranje i dodatno smanji nepopularni porez na imovinu (ENFIA).

Ove nedelje, potpredsednik Evropske centralne banke Luis de Guindos posetiće Atinu na IOBE događaju. Tokom boravka očekuje se da će  sa ministrom finansija Christosom Staikourasom i guvernerom Banke Grčke Iannisom Stournarasom razgovarati o stanju grčkog bankarskog sistema.

Pored toga, evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Paolo Gentiloni počeće u sredu trodnevnu posetu Grčkoj, tokom koje će se susresti sa premijerom Kyriacosom Mitsotakisom, glavnim liderom opozicije Alexisom TSiprasom i drugim vladinim zvaničnicima./ibna