Atina uputila Ankari nove, snažne poruke

Atina uputila Ankari nove, snažne poruke

Atina je Ankari uputila snažnu poruku nakon što je Turska donela odluku o bušenju u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, pre neformalnog sastanka Saveta Evrope na kojem će predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, pokrenuti to pitanje, koje je izazvalo jake reakcije SAD i EU.

Pavlopoulos: direktno i brutalno kršenje zakona o moru

O direktnom i brutalnom kršenju međunarodnog prava, tačnije Zakona o moru, kako je opisano u Sporazumu iz Montego Bay, potpisanom 1982. godine, govorio je predsednik Grčke Republike Prokopis Pavlopulos, pozivajući Tursku da shvati da taj zakon i nju obavezuje. “Bez obzira što Turska nije pristupila ovom ugovoru, ali s obzirom da ga je potpisao veliki broj država, on generiše opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava, koja su obavezujuća za sve”, istakao je on.

Kao što je rekao, Turska kao opoziciju ima čitavu međunarodnu zajednicu i Evropsku uniju, “jer je Kipar integralni član i međunarodne zajednice i EU, kao i čvrstog jezgra evrozone”. Zaista, on je naglasio da je, suočavajući se sa provokativnim stavom Turske, osuda njenih akcija u međunarodnoj zajednici jednoglasno prihvaćena.

Katrougalos poziva Tursku da prekine nezakonite aktivnosti

Grčki ministar spoljnih poslova takođe je pozvao Tursku da ne krši suverena prava Republike Kipar i da ne nastavlja sa daljim nezakonitim radnjama. Giorgos Katrougalos, govoreći na međunarodnoj konferenciji Grčkog društva za energetsku ekonomiju, spomenuo je tenzije koje vladaju poslednjih dana u kiparskoj EEZ, nakon odluke Ankare da nastavi sa bušenjem koje je opisao kao nezakonito.

Giorgos Katrougalos je izjavio da će, budući da se Turska nastavlja kretati izvan granica međunarodnog prava, dodatno pojačati njenu izolaciju, te je pozvao Ankaru da traži rešenja u skladu sa međunarodnim pravom, da ne krši suverena prava Republike Kipar i da se uzdrži od daljih nezakonitih radnji. On se takođe osvrnuo na nedavni stav Federice Mogherini da će EU odgovoriti na odgovarajući način i uz punu solidarnost prema Republici Kipar.

Apostolakis: Pozdravljamo mirni stav Kipra

Akcije Turske osudio je i grčki ministar nacionalne odbrane Evangelos Apostolakis. “Pozdravljamo mirni i trezveni stav Kipra, ostajemo u koordinaciji sa Republikom Kipar, kao i našim partnerima u zajednici i saveznicima za dalje akcije te podržavamo Kipar u svim njegovim aktivnostima”, rekao je on. On je takođe opisao Tursku kao teškog komšiju, ističući da Grčka uvek pokušava diskretno i strateški da se nosi sa provokativnim akcijama.

On je napomenuo da se radi na pokušajima da se situacija smiri i da će u narednom periodu biti održan sastanak sa turskom stranom kako bi se uspostavile aktivnosti u okviru mera za izgradnju poverenja. “Imamo sposobnost i kompetentnost da branimo svoje nacionalne interese kad god i ako to bude potrebno”, dodao je on./ibna