Atina želi ukloni prepreke na putu prema održivom ekonomskom oporavku

Atina želi ukloni prepreke na putu prema održivom ekonomskom oporavku

Dok se grčka vlada bori da obavi niz prethodnih akcija koje će deblokirati isplatu naredne tranše sredstava nakon finansijskog spašavanja nakon sastanka Evrogrupe sledećeg meseca, međunarodni kreditori nastavljaju da upozoravaju na ekonomska kretanja.

U intervjuu ove sedmice, šef Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) Klaus Regling izjavio je da grčka vlada ne može promeniti dogovoreni cilj primarnog viška, koji trenutno iznosi 3,5%, prije 2023. godine, demantujući spekulacije da se Ciprasova administracija nada da će sa „kvartetom povjerilaca“ pokrenuti to pitanje.

Regling je dalje upozorio na odlaganje dogovorenih reformi, te je pozvao vladu da preduzme mere za rešavanje problema nenaplativih kredita (NPL) koji se odnose na grčki bankarski sistem.

Lokalni mediji su u sredu nagovestili da grčki kreditori insistiraju na strogim kriterijumima za zaštitu domova zajmoprimaca i oslobađanje korporativnog duga iz planirane šeme zaštite imovine.

Zahtevi poverilaca bili su glavni razlog za neslaganje u Evrogrupi u ponedeljak koja je dovela do odlaganja isplate od skoro milijardu evra Atini, i za zahtev ministra finansija Euklida Tkalotosa za više vremena za rešavanje tog pitanja.

Ranije ove sedmice, Međunarodni monetarni fond je „upalio alarm“ u svom prvom izveštaju od kada je Grčka izašla iz faze finansijskog spasavanja.

MMF je upozorio na moguće fiskalne rizike, uključujući povećane budžetske troškove uzrokovanih zakonskim izazovima zbog ranijih smanjenja plata i penzija, zamora od reformi i predizborne neizvesnosti. Kapacitet Grčke za isplatu Fonda trenutno se “procjenjuje kao adekvatan”, ali ako se fiskalni rizici materijaliziraju, taj kapacitet bi “mogao postati izazvan na srednjoročnom planu”, smatra je MMF.

Uprkos upozorenjima, premijer Aleksis Cipras izjavio je u sredu poslanicima SIRIZA da bi trebali biti ponosni na vladine rekorde u ekonomiji, tvrdeći da je zemlja ostavila najgore iza sebe. U nastavku je oštro napao glavnu opozicionu partiju Nova demokratija, nazvavši njenog lidera Kiriakosa Mitsotakisa “predstavnikom […] elite” koji sanja o zemlji u kojoj će “malo njih napredovati i većina će patiti”.

Na kraju, Cipras je predvideo da će SIRIZA trijumfovati na izborima u maju i opštim izborima koji će se održati ove godine.

Prema analitičarima, vlada će se usredotočiti na održavanje ekonomskog oporavka Grčke do sledećih opštih izbora, a očekuje se da će Atina ispuniti svoje obveze prema međunarodnim partnerima.