Aukcije predstavljaju pretnju za građane ali i za Vladu

Aukcije predstavljaju pretnju za građane ali i za Vladu

Hiljade građana našli su se sabijeni u ćošak, suočeni sa mogućnošću da budu prisiljeni da svoja prebivališta prodaju na aukcijama, jer, kako je Vlada jasno navela, neće biti daljih mera zaštite primarnog mesta boravka nakon 30. aprila, kada je krajnji rok za završetak šeme koju je postavila prethodnaVlada.

Ovo predstavlja razlog za veliku zabrinutost, jer je oko 5000 aukcija već planirano za 2020. godinu, a akteri bankarskog tržišta su predvideli ukupno 25.000 do kraja ove godine. U međuvremenu, izvori strahuju da bi u narednih nekoliko godina fenomen aukcija mogao obuhvatiti ukupno 180 000.

Ukidanje bilo kakvih ograničenja na aukcijama za nekretnine odnosiće se na sve korisnike kredita, čak i ako uključuje primarno prebivalište dužnika, bez obzira na veličinu, pa čak i u slučaju kredita kod osoba sa niskim primanjima.

Deložacije

Jedno od pitanja koje zabrinjava je kako će fondovi, kroz projekat Hercules, upravljati crvenim hipotekarnim kreditima. Jednostavno rečeno, ostalo je veliko pitanje da li će ući u pregovarački proces radi naplate; a tada postoje opravdane zabrinutosti zbog talasa aukcija i deložacija za one koji bankrotiraju.

Vredno je napomenuti da Grčka drži vodeću ulogu u nekvalitetnim kreditima među 19 zemalja evrozone, pokazuju podaci koje je Evropska centralna banka objavila za treći kvartal 2019. godine pod nadzorom finansijskog sistema monetarne unije.

Procenat crvenih kredita u portfelju grčkih banaka iznosi 37,4%, u poređenju sa 3,41% proseka evrozone i nešto nižim od 39,24% u drugom kvartalu.

Kipar sledi sa 17,5%, ispred Portugala sa 10% i Italije sa 7%. Luksemburg ima najnižu stopu nekvalitetnih kredita u evrozoni sa samo 0,91%.

Podseća se da se ukupna vrednost crvenih kredita u portfelju grčkih banaka procenjuje na 75 milijardi evra, a Vlada ima za cilj da ih smanji za 30 milijardi sumnjivim projektom Hercules. / ibna