Austrijski ministar: Bilateralna i istorijska pitanja ne bi trebala biti deo pregovora sa EU

Austrijski ministar: Bilateralna i istorijska pitanja ne bi trebala biti deo pregovora sa EU

„Austrija je veoma razočarana što nije postignut sporazum o pokretanju pregovora sa Severnom Makedonijom, jer je naš stav da bilateralna i istorijska pitanja moraju ostati van pregovaračkog procesa. Severna Makedonija je učinila sve što je neophodno za početak pregovora i mislim da bi bilo pošteno da se to dogodi što pre“, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Alexander Schallenberg nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije, Bujarom Osmanijem, u Beču.

„Veoma smo razočarani što nije postignut dogovor o početku pristupnih pregovora do kraja ove godine sa Severnom Makedonijom i Albanijom“, dodao je on.

„Sa naše tačke gledišta, sa moje tačke gledišta, to je bilo neophodno. Da budemo jasni, naš stav je da bilateralna i istorijska pitanja moraju ostati van procesa pregovora. S pravom ste rekli da je proces proširenja EU proces evropeizacije, a ne podele i tako bi trebalo da bude. To je bio naš stav o pitanju nomenklature sa Grčkom, iako je to bilo na dnevnom redu“, rekao je Schallenberg.

Naglasio je da je Severna Makedonija zemlja uzor u procesu pregovora o pristupanju. „Učinili ste sve dobro“, rekao je, dodajući da stoga smatra da bi bilo pošteno da pregovori sa EU počnu što pre.

„Možete računati na austrijsku podršku ovom pitanju, jer je zapadni Balkan deo naše bezbednosne, kulturne i ekonomske politike. Ne želimo da u budućnosti vidimo prazan prostor na mapi EU na jugu“, rekao je.

„Nema sumnje da smo spremni da započnemo pregovore o pridruživanju EU i nema sumnje da je svako odlaganje započinjanja pregovora velika greška“, rekao je Bujar Osmani.

Zahvalio je Austriji na kontinuiranoj i bezrezervnoj podršci evropskoj perspektivi Severne Makedonije, uključujući pokretanje pregovora o pristupanju EU bez odlaganja.

„Austrija je jedna od naših najbližih pristalica i ekonomskih partnera, kao i snažna i dinamična pristalica proširenja EU. Austrija je snažno podržala Severnu Makedoniju da održi međuvladinu konferenciju do kraja godine“, rekao je Osmani.

„Ova moja današnja poseta vrhunac je mini turneje po državama članicama EU, koje su naši neposredni susedi na Balkanu i zbog toga predstavljaju naše najdirektnije, barem najbliže pristalice u procesu evropskih integracija. To je razumno samo zato što su stabilnost, razvoj i napredak na Balkanu od direktnog interesa za susede u regionu, uključujući, naravno, Republiku Austriju. Kao neposredni susedi, susedne države imaju najviše razumevanja, najbolje znanje o situaciji u regionu, što svakako čini njihovu podršku i mišljenje još važnijim“, zaključio je Osmani. / ibna